2009 uppgav 63 procent av svenskarna att de beställt varor eller tjänster på internet under de senaste tolv månaderna. Motsvarande andel 2008 var 53 procent, enligt SCB, Statistiska Centralbyrån.

I åldrarna 25-34 år har 82 procent av svenskarna handlat via internet under det senaste året. I takt med att dagens ungdomar blir äldre växer e-handeln av sig själv.

Den vanligast citerade försäljningssiffran för e-handeln i Sverige är 20 miljarder kronor för 2009, och den är från HUI, Handelns Utredningsinstitut. Men HUI räknar inte de två viktigaste segmenten: resor och biljetter till event. Betalväxeln Dibs e-handelsindex uppskattar den årliga e-handeln i Sverige till hela 53,9 miljarder kronor.

Till detta kommer B2B-handeln på nätet, e-handeln mellan företag. Där handlar det inte om tvåsiffriga, utan tresiffriga, miljardbelopp.

Bakom siffrorna hittar vi en allt mer integrerad nordisk e-handelsmarknad, att kvinnorna tagit e-handeln till sina hjärtan, explosionen inom sociala medier, som ger oss nya sätt att hitta produkter, smartmobiler och konsumenter som med tiden kommer att avsluta sin research på nätet med ett nätköp istället för att leta sig till närmaste köpcenter.

Vi står bara i början av en revolution.

Internetworld presenterar sju e-handelstrender som präglar 2010. Här är den första: Norden blir en e-handelsmarknad

Del 2: Kvinnorna tar över

Del 3: Därför ska du ha mobil e-handel

Del 4: Allt enklare att starta e-handel

Del 5: Därför ska du sälja via marknadsplatser

Del 6: "Flytta e-handeln till sociala medier"

Del 7: Robbisar blir storkunder