– Jag sköter inte allt, men jag är ansvarig för allt, säger Tomas Isaksson, ansvarig för pelletsförsäljningen på Stora Enso.

En tredjedel av alla dessa ton pellets går till villahushåll och hela den försäljningen sker via företagets e-handelssajt.

– Vi har valt att inte nå precis hela marknaden, men vi tänker att det är bra ändå. Via webben kan vi behandla många beställningar, utan att någon behöver jobba ihjäl sig för att sköta dem.

– Men det händer att pensionärer ringer och är upprörda när de inte har kunnat beställa på telefon, säger Tomas Isaksson.

En liten del av kunderna som beställer pellets via nätet är företag, men för de stora B2B-kunderna finns ingen möjlighet att lägga ordrar via e-handelssajten. Enligt Tomas Isaksson finns heller inga planer på att skapa e-handelsalternativ för den kundgruppen.

– Vi kan inte ha det, för det blir för stora flöden som kommer och går. Då skulle vi inte kunna sköta våra leveransåtaganden.

Men även företagskunderna kommer att kunna dra nytta av webben. På e-handelssajten för pellets lanseras snart en tjänst för de kunder som tecknat leveransavtal. De får snart möjlighet att övervaka sin beställning via webben.

– Alla kontraktskunder kommer att kunna se vad de har i order och var i leveranskedjan ordern ligger.

E-handelssajten är också en väg att nå ut till kunderna, oavsett vilken målgrupp de tillhör.
– Den som är intresserad och vill veta vad som händer använder ju datorn, oavsett om man sitter på ett företag eller inte. Men på mässor och konferenser bygger man relationer och grundlägger en kontakt med andra företag. På privatsidan har vi aldrig träfffat 99, 9 procent av kunderna.

Fakta

Är: Director Pellet Operations.
Bakgrund: Jobbat inom skogsindustrin sedan 1980, ansvarar för pelletsförsäljningen på Stora Enso sedan 2009.
Bästa yrkesrelaterade erfarenhet: Det roligaste är att det händer väldigt mycket på väldigt kort tid. 99 procent av kunderna är otroligt positiva till utvecklingen. Största skillnaden mellan e-handel B2B och e-handel B2C: Handel med privatpersoner är ju på sätt och vis betydligt mer krävande, eftersom de är så många. 4 000 kunder innebär 4 000 ordar och så ska logistiken funka.