Social Communications är först med att låta företag annonsera i användares statusrader på Facebook. Det amerikanska företaget Ad.ly jobbar enligt liknande modell på Twitter och omtalades bland annat när det framkom uppgifter om att den amerikanska modellen Kim Kardashian tjänade 10 000 USD per tweet.
Enligt uppgifter till Internetworld går Social Communications ut med budskapet att man som Facebook-användare kan tjäna en tusenlapp extra i månaden på sin statusrad. Och enligt bloggaren Bianconeri på Finest.se, som skriver om sig själv som ambassadör för Social Communications, tjänar han 3 000-4 000 kronor i månaden och får 10 procent i provision varje gång han värvar en ny ambassadör.
Social Communications har byggt annonsystemet Facead som är kopplat till användarnas statusrader och från vilket utskicken administreras. De kan bestå av en länk till företagets hemsida eller kampanjsida tillsammans med ett skrivet budskap, en bild eller företagslogga med tillhörande text eller en film. Annonsörerna betalar för antal klick, leads eller visningar kopplat till en kampanj.
– Det är ett helt nytt tänk, ambassadörerna vill ha mer och våra kunder är extremt nöjda. Det är en väldigt bra kanal, säger Jon Berglund, vd och en av tre grundare till Social Communications som startades i maj 2009.
Han vill inte uppge hur många ambassadörer företaget har, men de uppgifter som Internetworld har tagit del av visar att Social Communications själva uppger att de i dagsläget har en räckvidd på upp till en miljon svenskar på Facebook, vilket är beräknat på hur många vänner ambassadörerna har. Ambassadörerna har handplockats och är enligt källor b- och c-kändisar med många Facebook-vänner.
– Ett exempel är i somras när vi körde en rekryteringsdrive på Gotland, under Stockholmsveckan, och Almedalsveckan. Men självklart sprids det viralt, ambassadörerna tipsar sina kompisar om att bli ambassadörer. Det är den virala spridningen social media handlar om, säger Jon Berglund.
Han berättar om ett case med flybolaget Lufthansa som anordnade en tävling förra sommaren där besökarna kunde vinna resor till sig själv och fem kompisar genom en kampanjsajt. Framgången i kampanjen mättes i hur många nya prenumeranter man fick till Lufthansas nyhetsbrev och ledde till 10 procents konverteringsgrad av dem som gick in på tävlingen genom köpta statusrader.
– Vi testade det i somras som ett försök, säger Magnus Engvall, marknadskoordinator på Lufthansa.
Han menar att man kan få bra effekt på kampanjer i sociala medier, men för att uppnå målen och snabba på effekten kan man köpa in databaser och komma in i andra nätverk.
– Anledningen till att vi inte tvekade på att göra det med tävlingen var för att det inte handlade om försäljning. Då blir det istället väldigt reklamigt. Det blir uppenbart att det är reklam om en person helt plötsligt lägger ut en säljlänk. Det tjänar varken dem eller vi på, fortsätter han.
Han tycker att det är skillnad på en tävling och försäljning och menar att ska man gå ut i Facead med försäljning ska det handla om exklusiva erbjudanden till enbart den specifika gruppen, inte något som är tillgängligt någon annanstans.
– Då kan alla tjäna på det, både den som lägger ut det och vännerna. Jag tror att man ska passa sig för sälj, det handlar mer om att ge. Det ska vara något som gynnar den som lägger ut och den som klickar, så kommer det i slutändan att gynna vårt varumärke också, säger Magnus Engvall.
Till skillnad från honom säger Hanne Lindqvist, grundare till Nallebudet.se som säljer nallar på nätet, att hon aldrig skulle använda sig av Social Communications kanaler för annonsering.
– Jag gillar inte att de förstör vitsen med Facebook. Det är nog inte omöjligt att det skulle fungera, men jag skulle själv bli arg om mina kompisar hade gjort så på Facebook. Jag tror att ett företag som använder den kanalen skulle få rätt så mycket badwill, säger hon.
– Jag tror att de flesta användare är negativa. Men det har nog också att göra med vilken inställning man har till Facebook, tror hon.
En som har testat tjänsten från båda håll, som användare och företag, är Ola Mattisson, entreprenör och grundare till kommunikationsbyrån 7billion. Han är även rådgivare till Social Communications och tycker att Facead är en bra idé och ger goda effekter, men har en del idéer om hur annonssystemet skulle kunna förändras.
Han frågar sig om det är moraliskt korrekt av företag att ta genvägen genom folks statusrader. Och svarar:
– Jag tycker att det är det om man skickar ut relevant information. Den måste vara superrelevant.
Ola Mattisson tycker att Social Communications ska göra två justeringar. Dels att användarna själva ska kunna lägga till personliga meddelanden till länkarna, och dels att köpta statusrader ska märkas med reklam.
– Företagen letar efter nya sätt att komma ut och man vill att målgruppen själv ska ställa sig bakom budskap. Det är som att man vill att de ska blogga om någonting, antingen så har man relationen till målgruppen eller så köper man den istället. Det är förmodligen ofta billigare att köpa.
Men han menar samtidigt att det är kontroversiellt.
– Det är kontroversiellt att jag som företag stödjer en idé att andra människor får betalt för att tipsa sina vänner och vännerna inte vet att de får betalt, men det sker mycket idag i bloggvärlden, menar Ola Mattisson.
Han tror att folk ofta inte fattar att det är reklam och menar att bloggare som bloggar om saker mot betalning eller för att de känner någon sällan får problem med det. Samtidigt tycker han att Facead ska omformas så att det blir tydligt att det är reklam det handlar om. Och att allt istället handlar om vad det är man skickar ut. Att de personliga meddelandena kopplat till en kampanj och att man som person ställer sig bakom ett budskap kan ha ännu större effekt.