För Anna Östberg på Svenska Freds och Skiljedomsföreningen handlar mycket av webbarbetet om att få föreningens medlemmar delaktiga. En ny hemsida är under uppbyggnad och medlemmar som arbetar med webben ska få chansen att gå en utbildning i hur nätpublicering fungerar.

– När den nya sajten finns blir det pepp- och uppstartsmöten. Folk måste känna sig bekväma med hur de ska göra. Just nu är det bara de medlemmar som tycker att det är roligt och som kan webb som publicerar saker.

Den nya sajten kommer att byggas i open source-verktyget Drupal.
– Eftersom vi är en liten förening försöker vi att inte bygga in oss i dyra system. Därför använder vi oss av open source när det funkar. Sen är det många i föreningen som drivit att vi ska använda det, det är en schysst tanke att man utvecklar programvaran tillsammans.

Anna Östberg vill att sajten ska kännas fräsch och snygg, men också informativ.
– Det vi pratade mycket om när vi skulle bygga om sajten, är att den fungerar som en informationsdatabas. Många som kommer till sajten och söker fakta är lärare, elever eller journalister, men det är också många som kommer för att de vill bli medlemmar.

– Det blir en svår balansgång mellan det tyngre informativa och en aktivistsida för medlemmar.

Ett sätt att hålla hemsidan levande är bloggen Freds-fabriken som ordföranden Anna Ek driver. Sedan bloggen startade har trafiken på sajten ökat.
– Vi behövde en kanal som var mer personlig. På hemsidan har vi mer av pressmeddelanden och information. På bloggen finns det plats för personliga reflektioner, om både stora och små frågor. Här får man veta mer om vad som händer på kansliet: Många tror att vi är väldigt stora och har en hel stab av folk som arbetar här, bloggen kan ge en mer rättvisande bild.

Fakta

  • Är: Organisationssekreterare på Svenska Freds och Skiljedomsföreningen där hon jobbat sedan 2001.
  • Bakgrund: Studerat medie- och kommunikationsvetenskap.
  • Bästa yrkesrelaterade erfarenhet: Att möta människor och få till en diskussion, när allt faller på plats och vi lyckas nå ut till media och till medlemmar. Bästa sättet att skapa debatt online: Ett sätt kan vara att använda sig av oväntade konstellationer. Vi har skrivit debattinlägg ihop med försvarspolitiker som vi har haft gemensamma frågor med. Det är ett bra sätt att komma ut i media.