Den nu 90-åriga Rädda Barnen är organisationen som arbetar med Facebook-grupper och bloggar för att lyfta frågor om barn och ungas rättigheter. Niklas Jakobsen, webbstrateg, arbetar med organisationens strategi för digital kommunikation.

– Nu ska det bli mer fokus på externa plattformar, som Youtube och Twitter. Tidigare har fokus legat på sajten Rb.se, säger han.

Som en del i det arbetet Niklas Jakobsen varit med om att flytta över Rädda Barnens gamla bloggnätverk från sajten till en Wordpress-plattform. Organisationen har också börjat använda Youtube för sina filmklipp, istället för att ha en egen lösning.

– På Youtube finns redan en stor publik. Där är materialet lätt att sprida, det är lätt att skicka vidare eller baka in i en blogg.

Rädda Barnen finns också på Facebook. Där driver de bland annat gruppen ”Krama mig försiktigt”, mot barnmisshandel. Gruppen startades som en kampanj mot ”shaken baby syndrome” (hjärnskador som drabbar spädbarn som skakas).

– Medvetenheten om shaken baby syndrome var väldigt låg när vi startade gruppen. Många verkade uppleva att problemet inte fick tillräckligt mycket uppmärksamhet.

För att öka medvetenheten samarbetade Rädda Barnen med Aftonbladets sajt, där de satte upp en videoblogg. På bloggen delade sjuksköterskor, som arbetat med familjer där spädbarn skakats, med sig av sina erfarenheter. Till projektet fick Rädda Barnen låna mobiler med kamera och 3G-uppkoppling som sköterskorna använde.

– De kunde stå i städskrubben efter jobbet och berätta om sin dag, de filmade sig själva med videomobiler och sände direkt via Bambuser.

Idag har gruppen ”Krama mig försiktigt” fler än 18 000 medlemmar. Rädda Barnen planerar att arbeta mer på sin Facebook-närvaro nästa år. Även Twitter står på tur att bli ett av organisationens verktyg.
– Det handlar ju om att finnas där målgruppen finns, hur klyschigt det än låter, säger Niklas Jakobsen.

Fakta

Är: Webbstrateg på Rädda Barnen sedan drygt tre år.
Bakgrund: Konsult, bland annat på Spray, och arbetat med sökmotoroptimering på Jajja.
Bästa yrkesrelaterade erfarenhet: Lanseringen av den nya bloggplattformen, jag gillar open source och Wordpress.
Bästa sättet att starta nätdebatt: Det har ju väldigt mycket med nätverk att göra. Hur stort är ditt nätverk? Hur mycket hjälp och info kan du få av det? Jag tror att bloggkanaler och Twitter kan vara väldigt bra sätt att få diskussion om saker och ting.

Taggmoln NIklas Jokobsen