– Den här typen av bolag är en "bumpy ride". Men det finns egentligen inget roligare, säger Marcus Bäcklund, vd för filmtjänsten Voddler.

Att leda ett startup-företag är tillfredsställande – men också otroligt krävande, tycker Marcus Bäcklund. Och han borde veta, för han har under sin karriär varit engagerad i ett tiotal startups i olika roller.
– Att vara vd för en startup är som att segla en läckande båt. Och utan sjökort, så båten går op grund hela tiden. Det är en stor utmaning!

Marcus Bäcklund började sin karriär som managementkonsult på Accenture. Sin första läckande båt seglade han i mitten av 1990-talet, då han var med och drog igång webbportalen Scandinavia Online. Mer uppmärksammad blev han ett par år senare som vd för Cell Networks.

Vad gör du annorlunda i dag jämfört med då?
– Med erfarenhet och ålder har jag mognat i mitt ledarskap. Jag har alltid varit väldigt drivande och resultatorienterad. Nu har jag ett mer moget ledarskap där jag ser till att alla i teamet är med.

En annan lärdom från tidigare resor är att inte vara den enda som syns utåt. För snart tio år sedan var Marcus Bäcklund en av dem som fick bära hundhuvudet för it-bubblan.

– Då var det ett fenomenalt fokus på individer, vilket var helt fel. Fokus måste ligga på bolagen och vad de ska leverera. Därför försöker jag lyfta fram de andra i bolaget även i media.

När Marcus Bäcklund lämnade Cell Networks 2000 gick han istället in i riskkapitalvärlden. I dag är han delägare i Voddler genom management- och riskkapitalbolaget Deseven. Vd-rollen klev han in i för ett och ett halvt år sedan. Läget när han kom in beskriver Marcus Bäcklund som ett klassiskt startup-exempel:

– Bolaget var tre år gammalt och hade fokus helt på teknikutvecklingen. De hade tagit fram en fantastisk teknologi, men risken fanns att man inte skulle bli klar. Uppgiften vi hade var att formulera en tydlig strategi för att ta produkten till marknaden, och genomföra alfa- och betafaser.

Vad har du som erfaren startup-vd kunnat tillföra?

– Alla de misstag jag har gjort tidigare. Kan man bara undvika något av de misstagen så är det värt väldigt mycket.

Marcus Bäcklunds råd till en färsk startup-vd:

  • Försök dra nytta av senior erfarenhet, exempelvis genom ett advisory board. Allt man gör kräver träning – man skulle till exempel inte sätta sig bakom ratten utan träning – och är det första gången man leder ett venture är det stor risk att man gör alla misstag. Så se till att ta vara på den erfarenhet som finns där ute.

Fakta

Är: Vd för filmtjänsten Voddler, en abonnemangstjänst som erbjuder streamade filmer.
www.voddler.com
Antal startups: Ca 10
Ålder: 47
Tidigare startups: Scandinavia Online, Cell Networks, Neonode, Imagination Studios, Influence, Bet 2 Aid med flera.