Kalmarföretaget Designonline har haft e-butik i snart sju år. Fri frakt är ett av de kampanjverktyg som butiken använder för att driva försäljningen. Och visst funkar det, bekräftar vd Jörgen Bödmar. Effekten är omedelbar – när fri frakt införs ökar beställningarna.
– Vi upptäckte tidigt att frakten är en viktig parameter för kunderna. Folk tycker inte att det kostar något att åka till köpcentret. Eftersom kunden upplever frakten som en stor kostnad, upplevs det således också som en stor förtjänst när man tar bort den.
Hur mycket försäljning som fri frakt driver beror på säsong och utformning. Jörgen Bödmar rekommenderar julhandeln och lågsäsong för fri fraktkampanjer, även om det också beror på vad man säljer.
Fraktexempel från Designonline.
Men trots att fri frakt är en effektiv metod för att öka försäljningen, är Jörgen Bödmar inte helt positiv till att erbjuda gratis frakt.
– Egentligen är fri frakt inte bra för handlaren. Det är inte bra att vänja kunderna vid att frakten är gratis. Som e-handlare har man oerhört stora sidokostnader. Fri frakt brukar bli dyrare än du tänkt dig, speciellt om du är en liten aktör som har dåliga fraktavtal.
Därför är det absolut nödvändigt för e-handlare att göra en noggrann kalkyl över hur stor extra försäljning man behöver få in för att gå runt, innan man utformar ett erbjudande.
– Det gäller att testa, analysera och testa igen, säger Jörgen Bödmar.
Helt fri frakt blir allt vanligare på den amerikanska marknaden, men i Sverige är det få aktörer som erbjuder det. Arne Andersson är produktutvecklare inom distanshandel på Posten och berättar att de butiker som kan erbjuda helt fri frakt som regel säljer starka varumärken och har höga marginaler. Exempel på svenska butiker med helt fri frakt är vitvarubutiken Tretti.se och Uppercut.se, som säljer märkesunderkläder.
Det vanligaste är att fri frakt förknippas med en motprestation från kunden. Oftast genom att man sätter en lägsta inköpsnivå som villkor – handlar kunden över en viss summa bjuder handlaren på frakten.
Arne Andersson råder liksom Jörgen Bödmar e-handlare att räkna mycket noga på affären innan man erbjuder fri frakt.
– Du måste ner på varje skruv och mutter, och titta på logistikens totalkostnad. Vad ska minimibeloppet ligga på för att du inte ska förlora på affären? Fraktkostnaden är generellt 5-15 procent av priset.
– Men tittar man på den totala logistiken brukar det hamna på 40 procent. Även kostnader som inköpsfrakt, etiketter, kortbetalningsavgifter och tejp ska med i beräkningen, säger Arne Andersson.
Samtidigt som det är viktigt att inte bjuda för runt och riskera förlust, ska man heller inte lägga minimibeloppet för fri frakt för högt.
– Jag var inne på en klädbutik häromdagen som erbjöd fri frakt över 1000 kronor. Frakten kostade 59 kronor. 1000 kronor är en hög köpsumma för att kunna spara 59 kronor och kan till och med fungera frånstötande. Om din snittorder ligger på 400-500 kronor är ett krav på 1000 kronor för fri frakt rätt tufft, säger Arne Andersson.
Ett annat sätt att räkna för att kunna erbjuda fri frakt är att baka in fraktkostnaden i priset och höja priserna i butiken. Detta är dock riskabelt om man säljer produkter där kunderna i stor utsträckning använder prisjämförelsesajter.
– Priset är fortfarande en av de starkaste drivkrafterna bakom e-handeln. Så det är bra att särskilja frakten från varan, säger Arne Andersson.
Hos Designonline jobbar man i sina kampanjer både med villkorslös fri frakt och villkorad fri frakt. Helt fri frakt används exempelvis under julhandeln. Övriga året innehåller fri fraktkampanjerna som regel ett minimibelopp.
Vilken nivå gränsen läggs på varierar. När Internetworld intervjuar Designonline har butiken ett erbjudande om fri frakt om man handlar för mer än 499 kronor. Men man har vid andra tillfällen lagt gränsen vid 799 eller 1000 kronor, berättar Jörgen Bödmar.
– Man får räkna på det och väga in de affärsmässiga riskerna i varje situation. Just nu använder vi fri frakt för att öka kapacitetsutnyttjandet under en period med lägre orderingång.
Utöver ökad försäljning kan fri frakt även ge ett ökat ordervärde. Detta gäller främst i de fall där man har lagt in villkorad frakt och minimibeloppet för att få fri frakt ligger strax över snittordervärdet.
– Har du 400 i snittorder och lägger 499 kronor som villkor skulle du kunna trycka upp snittordern och sälja en extra vara. Men då ska du också ha ett sortiment av kompletteringsvaror som passar, säger Jörgen Bödmar.
Ett smart knep som Designonline använder för att locka folk att handla mer, är att de i varukorgen visar hur många kronor det är kvar till fri frakt.
– Det är ett sätt att driva upp ordervärdet som funkar bra för oss.