Ett modernt webbhotell bör enligt vår mening vara utrustat med en kontrollpanel där man kan logga in och göra nödvändiga inställningar, och en sådan har också alla utom Internet.se och Internetbolaget. Det betyder däremot inte att det inte går att göra några konfigureringar, utan att det istället kan fixas via telefon eller mejl. Båda dessa hotell erbjuder bra hjälp den vägen så det mesta går att fixa i alla fall. Det blir bara aningen krångligare och man får heller inte någon överblick över tillgängliga alternativ.

Låt oss istället fokusera på de hotell som faktiskt har en kontrollpanel, och då finns det en trio bestående av Ballou, Binero och Loopia som alla ligger i en klass för sig. Den sistnämnda utmärker sig med en utomordentligt hög användarvänlighet, en suverän statussida som visar bland annat eventuell skuld och antal mejladresser, samt en hel drös med mer eller mindre användbara finesser.

Även Ballou och Binero bjuder på en hög användarvänlighet och ståtar också med det absolut största utbudet av färdiga installationspaket för bland annat Wordpress, Joomla och Mambo. Hela 59 stycken finns det att välja mellan.

Active 24 har utan tvekan den allra sämsta kontrollpanelen. Den är rörig, blandar svenska och engelska och erbjuder egentligen inga extra funktioner utöver de vanliga. Det finns med andra ord en hel del att jobba på för utvecklarna som ligger bakom mjukvaran till det webbhotellet. Övriga tjänster har helt acceptabla kontrollpaneler även om det här och där finns en del brister. Gränssnittet hos City Network och Levonline är något trist och stelt, Cliche snålar med finesserna, och även Surftown blandar svenska och engelska.