Det är lite snårigt det här med vilka regler som gäller när man köper utrymme hos ett webbhotell. I grund och botten går man efter lagen om distans- och hemförsäljning som ger rätt till 14 dagars ångerrätt när man köper en tjänst över nätet, problemet är bara att den rätten försvinner så snart man har börjat använda en tjänst.

Normalt sett loggar man in på ett webbhotell och börjar ladda upp sidor ganska snart efter att abonnemanget har kickat igång, och då kan man i praktiken också glömma de 14 dagarna med ångerrätt. Det kan vara viktigt att tänka på när du tecknar dig för en hotellplats.

Alla webbhotell utom ett uppger hur som helst att de följer reglerna om ångerrätt i 14 dagar, och en del har till och med generösare villkor än så. Binero framhäver sig med 45 dagars ångerrätt och Levonline erbjuder hela 90 dagars pengarna tillbaka-garanti. En handfull webbhotell kör med 30 dagars ångerrätt vilket också är lite extra generöst.

Web 10 är det svarta fåret i sammanhanget då de uppger att de inte erbjuder någon som helst ångerrätt med hänvisning till att de inte behöver det eftersom ett webbhotell är en specialanpassad produkt. Efter att ha varit i kontakt med Konsumentverkets juridiska rådgivare kan vi dock konstatera att Web 10 har fel på den punkten och detta även om man tar hänsyn till att företaget har sin bas i Danmark. Distans- och hemförsäljningslagen bygger nämligen på EU-direktiv. På den punkten kan man verkligen säga att Web 10 får skämmas.

Den minsta möjliga bindningstiden är något som också känns extra viktigt, särskilt för dig som kanske vill testa ett webbhotell under ett flertal veckor för att ta reda på om det håller måttet. Tyvärr är det ganska vanligt med att du måste binda dig i ett helt år men lyckligtvis förekommer det också bindningstider på en månad och tre månader. Binero, City Network, FS Data och Surftown överraskar alla med att inte ha någon bindningstid alls. Även Internet.se följer i samma spår, men det gäller endast för privatpersoner.

Hur mycket lagringsutrymme som de olika webbhotellen erbjuder varierar mellan 1 och 10 gigabyte, och Active 24 är faktiskt ensamma om att ligga längst ner på den skalan. Merparten erbjuder annars 2 eller 3 gigabyte vilket faktiskt är fullt tillräckligt i de flesta sammanhang, men för dig som behöver gott om svängrum kan det vara värt att titta närmare på Crystone, Internet.se, City Network och Surftown som alla ger dig 10 gigabyte om du väljer just de paket som vi har testat.

En detalj som ofta glöms bort när man är ute och shoppar hotellplats är hur mycket trafik som ingår i de olika abonnemangen, det vill säga hur många gigabyte med data som kan överföras från webbhotellet till dem som besöker din hemsida. Även i det här sammanhanget är Active 24 sämst med sina 10 gigabyte per månad medan City Network återfinns i andra änden av skalan med 1 000 gigabyte.

Vare sig Cliche, One.com eller Web 10 har någon fast trafikgräns utan låter trafiken flöda helt fritt så länge den inte belastar företagens servrar i allt för hög grad. Du kan därför inte utnyttja deras abonnemang för att exempelvis strömma ljud och video eller för att bygga upp filarkiv som lockar stora mängder besökare. Vad som menas med ”för hög belastning” ställer vi oss däremot lite frågande till. Vi misstänker att det kan variera ganska mycket beroende på vem man frågar.

Något som är viktigt att påpeka när det gäller villkor, regler och även priser, är att dessa hela tiden ändras vilket innebär att de uppgifter som vi samlade in vid tiden för vårt test inte nödvändigtvis stämmer överens med hur läget ser ut när testet gick i tryck. Det kan därför vara bra att svepa över webbhotellens hemsidor för att få dagsaktuell information.