Vi valde ut 15 av Sveriges största webbhotell baserat på vilka som har flest registrerade se-domäner. Under lånad identitet beställde vi sedan ett konto med tillhörande se-domän, och därefter laddade vi upp en testsajt hos varje webbhotell. Våra minimikrav för webbhotellspaketen var 2 gigabyte lagringsutrymme och 10 gigabyte trafik per månad. Vidare krävde vi stöd för serverskriptspråket php och databasen mysql, samt telefonsupport. (One.com och Web 10 har dock ingen telefonsupport.)

Sedan kontaktade vi supporten upprepade gånger vid olika tidpunkter för att verkligen testa deras tillgänglighet, tålamod och förmåga och vilja att hjälpa oss med våra ”problem”, som ibland var påhittade och ibland verkliga. Dessutom testade vi webbhotellens kontrollpaneler och andra funktioner, med fokus på användarvänlighet. Även avtal och uppsägningsvillkor har granskats.

Parallellt hjälpte övervakningsföretaget Pingdom oss att mäta driftsäkerheten hos de 15 olika webbhotellen. Och till slut vägde vi samman alla testresultat och intryck för att kora Sveriges bästa webbhotell 2010.


Så testades driftsäkerheten 2010

Upptidsmätningarna av de 15 webbhotellen utfördes av företaget Pingdom, som även utförde mätningarna till webbhotellstestet 2007, 2008 och 2010. Så här gick det till.

Mätperioden för webbhotellstestet var mellan 11 december 2009 och 18 februari 2010.

Så här sattes bevakningen upp:
1. Pingdom tog fram en lista med de av webbhotellens servrar som hade fler än 50 domännamn kopplade till sig, baserat på webbhotellens publika namnservrar. Detta för att identifiera webbservrarna.

2. Baserat på denna lista valdes tre domännamn ut slumpvis på varje server som sedan lades till för testning.

Beräkningsmodell för testresultaten:
1. Webbservrar: En webbserver ansågs vara nere om ingen av de tre testsidorna på den servern gick att ladda (om sidan inte svarat eller svarat med ett http-fel). I samtliga fall har detta alltid bekräftats från minst två olika testservrar på olika geografiska lägen för att undvika eventuella "falska" testresultat ifall en testserver kanske tillfälligt inte kunnat komma åt en sida. Timeout för ett test har varit 30 sekunder. En sida ska alltså ha laddat snabbare än så för att inte anses som nere (återigen bekräftas alltid en nertid från ytterligare en annan testserver).

2. Nätverk: Om en stor majoritet (80%) av alla webbservrar var nere under samma period ansågs nätverket för webbservrarna vara nere.

Om Pingdom
Pingdom erbjuder en tjänst för att övervaka driften av webbsidor, servrar och tjänster så som e-post och DNS på internet. Tjänsten är webbaserad och bygger på ett nätverk med övervakningsservrar placerade över hela världen. Pingdom drivs av Sam Nurmi som har lång erfarenhet av webbhotellsbranschen som grundare och tidigare vd för Loopia.