Fördelen med att jobba med Indien är att man måste speca saker noga. Och så priset förstås. Det tycker Tomas Kull, grundare av livsmedelsbutiken Mathem, som i början av året utsågs av Internetworld till bästa livsmedelsbutik på webben i en jämförelse med tre konkurrenter. Mathem.se fick i höstas ny form och ny funktionalitet, och utvecklingen gjordes i Bangalore.

– Att vi har varit tvungna att speca saker noga har gjort att vi tänkt efter både en och tre gånger. Det blir ordning och reda, säger Tomas Kull.

Nackdelen är att indierna inte alltid tänker likadant som svenskarna. Tomas Kull illustrerar med en historia om hur han förklarade en viktig funktionalitet för de indiska utvecklarna. Idén var att låta besökarna surfa runt bland recept och med ett enda klick kunna köpa alla ingredienserna i receptet. Maten ska sedan levereras till kundens hem.

– Utvecklarna tyckte att det var genialiskt och förstod precis hur jag menade. När jag förklarat färdigt säger de: Men kocken då? Han måste ju hinna dit också innan kunden kommer hem.

Att indiska utvecklare sitter långt bort behöver däremot inte vara någon nackdel. Visst – jobbar man med svenska utvecklare kan man peka på skärmen och direkt förklara vad man menar. Men den arbetsmetoden behöver inte alltid vara bra, menar Tomas Kull.
– Det kan gå fortare, men det kan också bli missförstånd.

Utvecklingen av nya Mathem.se har gjorts av det svenska företaget Indpro som har kontor i Bangalore. Tomas Kull uppfattar de indiska utvecklarna som uppdaterade och lojala, och såg inga problem med kvaliteten på arbetet.

För designen har Mathem dock valt att jobba med en svensk byrå. Css:en byggdes av en svensk på plats i Bangalore, medan integrationen sköttes av indiska utvecklare. Teamet leddes av en svensk projektledare på plats, som var anställd av leverantören Indpro.
– Jag var nere själv i början också. Det var inte viktigt för projektet, men det var trevligt att lära känna dem som jobbade med oss.

Mathems nya sajt tog sex månader att färdigställa. Exakt hur mycket pengar Mathem sparade på att göra jobbet i Indien kan inte Tomas Kull säga.
– Jag vet inte hur lång tid det hade tagit att göra i Sverige. Men generellt brukar man säga att man sparar omkring 50 procent.

Kan du tänka dig att lägga ut jobb på Indien igen?
– Absolut. Men då skulle jag ha en ännu bättre och tydligare spec. Och jag skulle överväga att låta Indpro ta helhetsansvar, i stället för att anlita utvecklare per timme, som vi gjorde nu.

Kan du tänka dig att jobba mot Indien utan svensk partner?
– Aldrig i livet! Man måste ha en svensk på plats som kan förklara hur vi tänker.