Han gör det för kärleken till webben och idén till tjänsten Flattr har vuxit sedan den första gången dök upp i Peter Sunde Kolmisoppis huvud 2007. Men det är först under 2010 som han har jobbat aktivt med idén och fått med sig barndomsvännen Linus Olsson på tåget.

Flattr går ut på att "smickra" en webbplats genom att donera pengar som fördelas från en fast summa man sätter in varje månad. Vem som helst ska kunna ge, utan mellanhänder. Och Flattr är en startup som vet hur de ska tjäna pengar på många bäckar små. I dagsläget tar de 10 procent av inbetalade månadsbelopp. Tanken framöver är att användarna, förutom webbplatser, också ska kunna "flattra" filer som mp3:or, bilder eller video. Innan året är slut ska Flattr lämna betastadiet, men frågan är om Peter Sunde Kolmisoppi och hans team behåller Flattr för sig själva eller om någon av webbjättarna tror lika starkt på idén som vi gör.

Flattr

Tjänst för att ge mikrobetalningar till
sajter man gillar.

Grundare: Peter Sunde Kolmisoppi och Linus Olsson
Startades: 2010
Anställda: 5
Ort: Malmö
Omsättning: (ingen uppgift)
Ägare: anställda och investerare

flattr.com

Fakta

Internetworld har kontaktat och samlat in tips från företagsinkubatorer, riskkapitalister och entreprenörsnätverk i hela landet. Läsarna har också bidragit med mängder av tips via vår webbplats. Vi har researchat och intervjuat för att slutligen välja de 25 entreprenörer vi tror mest på under 2010.

Vi bedömer:

  • drivkraft och visioner
  • affärsidé
  • risk
  • affärsmodell
  • potential för framgång under 2010