1/6
NY VÅR FÖR RISKKAPITAL I USA: Finansiering via riskkapital sjönk drastiskt inom alla sektorer i Nordamerika 2009, men är på väg upp igen, framför allt inom internetsektorn, allteftersom ekonomin vänder och entreprenörer letar efter affärer inom molnet, webbsäkerhet och socialt nätverkande.
Riskkapitalinvesteringar i internetföretag i USA sjönk från 913 miljoner dollar under fjärde kvartalet 2008 till 620 miljoner dollar under första kvartalet 2009. Men under fjärde kvartalet förra året steg investeringarna i internetföretag till 908 miljoner, enligt Money Tree-rapporten, och riskkapitalisterna är optimistiska.
Twitter var det företag som fick mest riskkapital förra året, med två olika avtal som sammanlagt uppgick till 135 miljoner dollar. Samtidigt pågick det under mars sex välbevakade börsintroduktioner för teknikföretag i USA. Ett av dem var Financial Engines, en internettjänst för pensionsplanering.
Mer pengar förväntas komma från riskkapitalister nu, när de börjar se att avvecklingsstrategier, så kallad exit, exempelvis genom börsintroduktion, faktiskt kan löna sig, säger Tracy Lefteroff som ansvarar för globala partnerskap hos Pricewaterhouse Cooper. Han tror att webbsäkerhet kommer att intressera riskkapitalister mer och mer eftersom allt mer personlig och finansiell information lagras på internet.
Text: Marc Ferranti, Boston, IDG News Service
2/6
LATINAMERIKA - RISKKAPITALISTER LETAR INTERNETFÖRETAG: Riskkapitalister i Latinamerika menar att det råder ett mycket bättre investeringsklimat i regionen än generellt på internetmarknaden de senaste åren, med stora möjligheter, både inom konsument- och företagsområdet.
Affärsängeln James Gray investerade 600 000 dollar i Viva Real, en nystartad onlinemäklartjänst i Brasilien, Mexiko och Colombia. Han ser stora tillväxtmöjligheter för onlineannonseringen där.
Mexiko City-baserade Latin Idea Ventures träffar startup-företag inom sociala medier, onlineannonsering och mobilt innehåll, men har inte investerat i något av dem ännu.
– Vi är mycket intresserade av och optimistiskt inställda till internetsektorn, säger Alex Rossi, partner hos Latin Ideas som hittills har investerat i mogna, infrastrukturfokuserade företag, och företag som levererar tjänster för onlinemarknadsföring.
I brasilianska Sao Paulo ser Invest Tech stora möjligheter i e-utbildningstjänster, telemedicinteknik, mjukvara för jordbruksindustrin och mobila tillämpningar.
Text: Juan Carlos Perez, Miami, IDG News Service
3/6
MOBILT OCH E-HANDEL GER RISKKAPITAL I AFRIKA: Portaler för mobila betalningar, platsbaserade datatjänster och integrerade e-handelslösningar för många kanaler, är några av de mest attraktiva företagsidéerna för afrikanska riskkapitalister. De siktar in sig på den stora mobilanvändningen i stället för det relativt låga antalet datoranvändare för att hitta företag som kan ge störst avkastning på konsumentmarknaden.
– Riskkapitalister är beredda att investera i digitala lösningar som förenklar e-handel, som onlinebetalning, platsbaserade datatjänster och integrerade e-handelslösningar för många kanaler, säger Brian Hirman, grundare till eVentures Africa Fund.
Han tror på onlineaffärsidéer som redan existerar och har fungerat i länder där internetmarknaden är mer mogen.
– Det finns en hel del digitala entreprenörer i Afrika som har studerat i USA eller Europa, och jag tror starkt på den digitala utvecklingen i Afrika, säger han.
Text: Rebecca Wanjiku, Nairobi, IDG News Service
4/6
RÖRLIGT ÄR HETT I EUROPA: De entreprenörstrender som framför allt präglar Europa liknar de svenska.
– Rörligt, mobilt och sociala medier händer överallt just nu, säger Fredrik Sellgren, partner på Result, ett företag som hjälper entreprenörer att ta sin affärsidé ut på nya marknader. Framför allt har beteendet hos konsumenterna etablerat sig inom dessa områden.
– Och kring rörligt, exempelvis video, har också pengarna i form av marknadsföring strömmat till. Det är inte lika sant på den mobila plattformen, säger han.
Trenderna hämtas framför allt från USA, landar i Europa men sprids först till Tyskland och Frankrike. De stora ekonomierna i Sydeuropa och den skandinaviska marknaden kommer därefter.
– Jag märker att det händer väldigt mycket spännande i just Tyskland, där många just nu försöker ta position som den ledande aktören i Europa inom sin, ofta smala nisch.
Sydeuropa har en utmaning både i skakiga ekonomier, och att användarbeteendet är mindre utvecklat än i övriga Europa.
Magnus Höij, Stockholm, Internetworld - IDG
5/6
STARTUP-INVESTERINGAR ÖKAR I ASIEN: Riskkapitalföretagen i Asien har breddat sitt investeringsområde till att även omfatta olika typer av startup-företag, eftersom intresset fortfarande är störst på marknader med hög tillväxt, exempelvis i Kina, Indien och Sydostasien.
Under 2008 och 2009 riktade riskkapitalet till största delen inte in sig på internet, utan övergick i stället till andra områden, som miljö- och bioteknik, säger William Bao Bean, partner vid Softbank China & India Holdings, en riskkapitalfirma för nya företag.
– Internet var inte så hett, varken förra året eller året innan, säger han och menar att investeringarna är mer välbalanserade idag än tidigare.
Även om riskkapitalisterna fortsatt att investera i internetföretag, så har intresset för onlineannonsering och startup-företag inom digitala medier minskat. Investerarna har i stället fokuserat på e-handel, onlinespel och utbildningsföretag, berättar William Bao Bean.
De flesta riskkapitalföretagen i Asien riktar in sig på stora avtal, vilket oftast innebär att de investerar i mogna företag. Resultatet blir att det finns en brist på mindre investeringar i nystartade företag, menar han.
Sumner Lemon, Singapore, IDG News Service
6/6
AUSTRALIEN TITTAR PÅ STABILA FÖRETAG: Till skillnad från andra länder, där riskkapitalbolagen aktivt letar efter investeringar i de sektorer som anses ”heta” för tillfället, tenderar australiensiska bolag att strunta i de senaste tekniktrenderna och för tillfället populära branscher, säger Michael Quinn, vd för Innovation Capital, ett riskkapitalbolag i Sydney. De gör i allmänhet investeringar i företag som anses vara stabila, oavsett var deras speciella affärsfokus ligger.
Det resulterar i att riskkapitalbolagen oftast sprider sina investeringar över olika sektorer eller branscher och få specialiserar sig på ett enda område.
– Vi försöker faktsikt aktivt att låta bli trender, säger han och menar att sådana ofta är över innan investerarna hinner göra en tänkt exit, och därför inte ger väntad avkastning.
Australiensiska riskkapitalbolag har också mindre rörelsekapital än i USA, sällan mer än 200 miljoner amerikanska dollar. Avtalen blir oftast på mindre än fem miljoner dollar och australiensiska startup-företag kan få svårt att få finansiering i andra och tredje omgången.
Investeringarna ökar nu sakta efter viss nedgång i finanskrisens spår. Innovation Capital gör vanligtvis tre avtal om dagen.