Har du inte riktigt kommit igång med e-handeln ännu? Kanske har du en begränsad budget och vet inte riktigt var du ska börja. Med Internetworlds listning av marknadens nio bästa och billigaste nybörjarlösningar för e-butiker finns det inga ursäkter längre. Vi jämför systemen i en tabell och har samlat goda råd från två experter i ­branschen.

En av de största utmaningarna som nybörjaren möter är att välja bland de hundratals e-handelsplattformar som finns på den svenska marknaden. För att navigera i djungeln av e-handelssystem bör man känna till de olika grundtyperna.

Man kan grovt dela in systemen i fem kategorier: gratissystem som bygger på öppen källkod, enklare webbaserade hyrlösningar, mer avancerade hostade webblösningar, färdig programvara som du installerar på din egen server samt skräddarsydda konsultlösningar. De vanligaste lösningarna för nybörjare med tunn plånbok är de enklare hyrlösningarna och gratisvarianterna.

Urban Lindstedt, konsult och författare till boken ”E-handlarens handbok”, tipsar nybörjare om att satsa på en hostad, gärna svensk lösning.

–Det finns många billiga och helt okej lösningar på marknaden. Och den som kan tänka sig att lägga ett par hundralappar i månaden kan få ett riktigt bra system. Fördelen med svenska system är att de har kopplingar till de svenska betalningslösningarna, säger Urban Lindstedt.

Med en webbaserad hyrbutik för ett par hundra kronor i månaden har du möjlighet att lägga upp ett hundratal varor och det ingår ofta en enklare design. Det finns i regel stöd för både kort- och fakturabetalningar.

Satsar du på en hyrlösning för runt tusenlappen får du en butik där du kan lägga upp fler varor, får större möjligheter att påverka designen, samt praktiska verktyg för exempelvis lagerhantering, kopplingar till affärssystem, nyhetsbrev och bloggar.

Ett vanligt misstag bland e-handlare i startgroparna är, enligt Mattias Pihlström, vd på e-handelskonsultbyrån Brightstep, att man underskattar hur mycket jobb som faktiskt krävs för att driva en e-butik. Det är dessutom svårt att veta vad man egentligen behöver när man saknar erfarenhet.

– En kravspecifikation från en nybörjare brukar innehålla ungefär hälften av det som behövs. Det mesta handlar då om frontbutiken men för att satsningen ska bli framgångsrik så behövs även ett fungerande system bakom – allt från funktioner för att skriva ut plocksedlar och inköpsprognoser, till rapporter och ärendehanteringssystem, säger Mattias Pihlström.

Nästan alla affärs- och ekonomisystem har färdiga kopplingar så att det går att koppla på en webbshopmodul. Det gör att administrationen blir betydligt smidigare.

– Att flytta ordrar manuellt kan bli tidskrävande och det behöver inte vara en stor affär att koppla ihop butiken med det befintliga systemet. Det är verkligen värt att lägga pengar på en koppling, säger Urban Lindstedt.

Logistik kostar pengar – det vet alla, men trots det så är det ett vanligt nybörjarmisstag att inte ta med logistiken i beräkningarna. Om man inte räknar ordentligt så är risken stor att frakten äter upp hela vinsten. Posten är fortfarande det vanligaste alternativet när det gäller frakt inom Sverige, men det finns även andra aktörer som exempelvis Schenker och DHL.

En av de största utmaningarna för en nystartad e-butik är att få besökarna att hitta till butiken.
– Öppnar du en butik på nätet så är det, till skillnad från butiker i den fysiska välden, ingen som går förbi din butik av en slump, utan det krävs en aktiv marknadsföringsplan för att få besökare, säger Mattias Pihlström.

Urban Lindstedt råder den som har goda marginaler att satsa på sökord och sponsrade länkar.
– Den som inte har budget för att köpa trafik kan till exempel blogga om det ämne som försäljningen handlar om för att driva trafik, tipsar han. Och lär man sig sociala medier, som Facebook och Twitter, kan man använda dem som ett bra och billigt sätt att locka besökare.

Det är också viktigt att se till att synas på handelsplatser som Blocket, Tradera, Price­runner och Prisjakt, påpekar Mattias Pihlström.
– En annan genväg för att få mycket trafik är att starta e-butiken på Blocket, då får du tillgång till alla Blockets besökare automatiskt.

Att ge bra service i form av exempelvis snabba leveranser, ett stort utbud av betalningsalternativ och hög tillgänglighet är många gånger viktigare för att bli framgångsrik än att hålla låga priser i butiken.

– För att lyckas ska man satsa på bra service, det är viktigare än pris. Man ska inte vara för dyr men man behöver absolut inte vara billigast. Många av de framgångsrika nätbutikerna är inte de billigaste, säger Urban Lindstedt och påpekar att det även är viktigt att vinna köparens förtroende:
– Var öppen med vem du är, berätta historien om dig själv och varför du driver butiken. Sätt ut ditt direktnummer och en bild på dig själv. Använd inte bara formulär utan visa vilka ni är som jobbar med butiken, hur era lokaler ser ut och sätt ut er adress. Det ger billiga poäng för att skapa trygghet.

I princip alla nybörjarplattformar går att uppgradera till mer avancerade lösningar när verksamheten växer. Hur det går till är lite olika, hos vissa leverantörer plockar du till de moduler som du behöver och på så sätt bygger du ut ditt befintliga system, och hos andra uppgraderar du hela paketlösningen.

Skulle det vara aktuellt att byta leverantör är det i regel heller inga större problem. Den stora utmaningen med att skala upp verksamheten ligger sällan i tekniken.

– Det är ofta de fysiska begränsningarna som blir problematiska – att lagret är för litet, att det finns för få på kundtjänst eller att det inte finns tillräckligt med tid, säger Mattias Pihlström och råder den som ska köpa en större lösning att först göra en ordentlig utvärdering och att tänka långsiktigt för att i framtiden slippa byta system i onödan.

Fakta

  • Satsa extra på designen – många kunder väljer den butik som ser bäst ut.
  • Skapa förtroende genom att vara öppen om vem du är och varför du gör det du gör.
  • Köp ett system som går att koppla i hop med ditt befintliga affärssystem. 
  • Skaffa ett nyhetsbrev – det är billig och bra marknadsföring.
  • Köp sökord och sponsrade länkar för att få fart på trafiken. 
  • Satsa på bra service i form av god tillgänglighet och snabba leveranser.
  • Ge kunderna möjlighet att betala med både kort och mot faktura.
  • Ha inte för bråttom. Skapa gärna intresse och trafik med en blogg eller liknade innan du öppnar butiken.

__________________________________________________

  • Vibrente – e-handelstjänst där den som vill kan starta en e-butik och sälja de varumärken Vibrente har avtal med.
  • Mikrobutik – en plattform där vem som helst som har en produkt att sälja kan starta en webbshop gratis.
  • Signerat.se – handelsplats för formgivare. Du skapar en egen butik på Signerat.se som i sin tur sköter kontakten med kunderna.
  • Blocket – du skapar en egen butikssida och lägger upp produktannonser som listas som vilken annons som helst på Sveriges största annonsmarknad.
  • Tradera – auktionssajt där även företagare kan lägga ut sina produkter på auktion.