Den som inte vill vara låst till någon av de mallade nybörjarbutikerna kan med fördel satsa på en gratis open source-butik. Utbudet av lösningar är stort och även om det inte kryllar av konsulter och byråer som specialiserat sig på området finns det en del att välja på om det skulle behövas hjälp på vägen.

– Open source-lösningarna är minst lika bra som de kommersiella hyrshopparna, men de kräver mer arbete för att komma i gång om man ska göra det själv, säger Mattias Pihlström, vd på e-handelskonsultbyrån Brightstep.

En av de stora fördelarna med en open source-butik är att de går att skräddarsy helt efter verksamhetens behov. Man ska dock ta med i beräkningarna att man inte har samma möjlighet att kräva ansvar eller få support om det skulle ­uppstå problem med butiken som man har om man ­köper en kommersiell produkt. Det är upp till butiksägaren att bevaka och ingripa om butiken exempelvis skulle gå ner.

Och helt gratis blir det inte, även om du utvecklar ­butiken själv, måste du fortfarande betala för webb­hotellet.

Den som vill koppla en e-butik till sin blogg eller hemsida i Wordpress kan exempelvis använda sig av lösningarna WP e-Commerce och Quick Shop. En populär e-handelsmodul till Joomla är Virtue Mart och open source-butiken OsCommerce används flitigt bland både stora och små butiker. Andra exempel på populära e-butikssystem som bygger på open source är Cubecart, Magento och Zen Cart.