Flash är tekniken som formade webbvideo så som vi känner den idag. Som möjliggjorde fenomenet You­tube. Som är maskineriet bakom majoriteten av bannerannonser och spel på webben. För att inte tala om alla de vanliga sajter som bygger sin navigering och bildvisning på tekniken.

Adobe Flash dominerar fullkomligt dynamiskt innehåll på webben idag. Flash är kung med nästan total penetration i våra webbläsare. Men sprickor börjar synas i den slicka fasaden och inflytelserika aktörer spår teknikens undergång. Är Flashs dagar som herre på täppan räknade?

Det började med Iphone. När Apples revolutionerande telefon lanserades för några år sedan stödde inte den inbyggda webbläsaren Safari något Flash-innehåll. Många bedömare avfärdade då den bristen som en barnsjukdom. Något som skulle åtgärdas i senare versioner. Men när de efterföljande uppdaterade Apple-telefonerna konsekvent vägrade Flash såg det alltmer ut som en medveten strategi.

Och när sedan den vansinnigt uppmärksammade Ipad i år landade i butikerna utan Flash-stöd var det ingen tvekan längre – Apple vill inte ha Flash i sin mobila hårdvara. Nätet bubblade av spekulationer och orosmolnen tycktes torna upp sig för Adobe och Flash. Ledande personer på Apple och Adobe började också smågnabbas verbalt i olika sammanhang.

Ordkriget fördes på en lågintensiv nivå, men den 29 april tog Apples vd Steve Jobs bladet från munnen och publicerade ett långt blogginlägg, ”Thoughts on Flash”, där han i sex punkter beskrev Apples skäl till att inte tillåta Flash i sina mobila enheter.

Steve Jobs kritiserar Flash för att vara proprietärt, det vill säga ägt och kontrollerat av ett enskilt företag (Adobe), kraschbenäget, ett säkerhetshot samt batterislukande. Dessutom menar Apple att Flash inte längre är nödvändigt för att ta del av video och annat dynamiskt innehåll på nätet tack vare ny teknik.

Flash är också, skriver Steve Jobs, byggt för en pc-miljö med tangentbord och mus och är därför dåligt rustat för en värld av touch-skärmar som styrs med fingertopparna. Det sista och, enligt Apple-chefen, viktigaste skälet är att för att utveckla applikationer till Flash krävs att utvecklaren jobbar i Adobes egen programmiljö, och det hämmar utvecklingen av nya applikationer. Apple vill inte att dess utvecklare ska behöva anpassa sig till vad en tredje part beslutar om en utvecklingsmiljö.

Adobes vd Shantanu Narayen bemötte snart Steve Jobs kritik med att påpeka att Adobe visst tror starkt på öppenhet och att deras mjukvara, till skillnad mot Apples, är öppen för flera plattformar som pc, mac och linux. Han menar att skälen till att Flash är kraschbenäget och batterislukande i mac-miljö beror på Apples egna stängda operativsystem där Adobes utvecklare inte släpps in för att kunna anpassa sin mjukvara. Adobe-vd:n anklagade Apple för att i första hand vilja låsa in sina användare och utvecklare i en stängd miljö och att Steve Jobs motiveringar mest är rökridåer.

Men om apple nu tycker att Flash är passé, vad vill de ha istället? Svaret är en kombination av html 5, css och javascript som Apple och många andra menar klarar av att göra det mesta av det som Flash idag gör, som till exempel att visa videoinnehåll i webbläsaren. Och det utan att behöva använda ett tredjeparts insticksprogram som Adobe Flash Player.

Och Apple har starka allierade i sitt stöd för dessa tekniker. Såväl Google som Microsoft har sagt att de tror på html 5 när det handlar om att skapa framtidens dynamiska webbinnehåll.

Apples krig mot Flash handlar kanske lika mycket om kontroll som om omsorg om webbens öppna ekosystem. Steve Jobs är relativt tydlig i att han vill att de som utvecklar Apple-produkter ska jobba i en miljö som är enbart avsedd för Apples system och inte en bredare miljö för flera plattformar, som Flash. Och Apple är välkända för att inte bara vilja kontrollera utvecklingen, utan även alla delar av sina slutkonsumenters användarupplevelse.

Men kommer Apples korståg mot Flash att göra tekniken passé på webben? Det återstår förstås att se. Flash kommer knappast att försvinna över en natt. Men om html 5 lyckas bevisa att det verkligen klarar att fylla Flashs kostym, så lär Adobe i alla fall få kämpa hårt för att motivera utvecklare att jobba med Flash framöver.

Fakta

För alla med webben som arbetsfält idag är det så klart högst intressant att flera viktiga aktörer dömer ut Flash. Även det konkreta faktum att Apples extremt populära mobila hårdvara inte stöder tekniken är en viktig faktor att räkna med. Flash kommer troligtvis inte att försvinna i en handvändning. Men kommer det att handla om en långsam tillbakagång för en utdömd teknik?