Nicklas Lundblad är sedan i april ny på Googles campus i Mountain View, och har fått den officiella titeln Head of Public Policy med uppgiften att bygga upp en tankesmedja som samordnar Googles samhällsanalys och samhällsrådgivning runtom i världen.

Det är hans andra vända på företaget. Förra gången var han policychef för Europa med bas i Sverige. Idag är han policychef för världen och i hans nya jobb ska han kunna svara för vad Google gör.
– Det finns så många olika rykten om Google. De flesta är konspirationsteorier och är inte värda att bemöta, som den ”åh, nu tar de över världen”.

Den fråga han tycker är svårast att besvara är den som lyder ungefär såhär: ”Tänk om Google skulle vilja bli elaka, vi säger inte att ni är det, men om ni skulle vilja bli det? Då skulle ni kunna göra en massa läskiga grejer”.

– Jag tror inte att det skulle hända och det är svårt att bemöta ett ”tänk om”-argument. Jag har funderat mycket på hur vi skulle kunna övertyga våra användare att vi inte blir elaka och en viktig sak där är vårt projekt Data Liberation Front, som går ut på att det tar kort tid att lämna våra tjänster. Om våra användare tycker att vi skulle bli elaka och onda, som våra kritiker säger, är det faktiskt rätt lätt att byta.

Han hänvisar till ett experiment där en person testade att flytta all sina data från Google till en annan tjänst, vilket tog mindre än 24 timmar.
– Varje dag någon använder våra tjänster är egentligen en röst för att vi inte är elaka. Jag tror att den hypotetiska frågan om att vi skulle bli elaka måste besvaras med att då skulle folk välja något annat, för det finns gott om andra alternativ.
– Det är lite ett förtroendespel.

Han tror att en del av problemet ligger i den allmänna uppfattningen om data och var den befinner sig. Om man som företag frågar var Google huserar data och får svaret att den lagras runtom i världen i olika centrum, tänker man kanske ”då vet jag inte var mina data är”. På den frågan vill Nicklas Lundblad ställa en fråga tillbaka: ”Vet du var dina data är idag?”
– Hur många av dina anställda har laptops, använder sina datorer i andra länder, skickar e-post till folk utanför företaget? Föreställningen om att vi vet var våra data är någonstans idag är baserad på väldigt tunn grund, tycker han.

Nicklas Lundblad påpekar att den här diskussionen dyker upp med jämna mellanrum, men menar samtidigt att man inte ska förlöjliga frågorna.
– Det är en legitim oro. Nätet är nytt och framförallt det vi kallar cloud computing är nytt. Då är det upp till oss stora företag att förklara exakt vad det är som händer. Det ingår i vårt jobb att användarna ska få ställa alla frågor de har.

Ibland leder också frågorna till att Google förändrar något som i exemplet med möjlighet till krypterad sökning med SSL.
– Det här är en pågående dialog där vi hela tiden har nya uppfinningar och innovationer vi vill göra och sen uppstår det kanske oro någonstans och missnöje och då gäller det att vi är lyhörda.

– Vi ser hela tiden att lyhörda företag klarar sig bättre i längden. För att om du bedöms vara stor, arrogant och om du inte lyssnar på dina användare och om du inte bryr dig om vad de gör då kommer du väldigt snabbt att tappa och då förtjänar du det också, säger Nicklas Lundblad.

Enligt honom har Google bara den makt över data som deras användare ger dem.
– Jag skulle vilja veta var makten över datan består i? Skulle inte våra användare använda våra tjänster så har vi inte något inflytande alls. Och det ska vara lätt för användarna att lämna Google och ta med sig sina data. De stora företag som låser in sina användare där är frågan om makt över data väsentligt mer berättigad, tycker han.

Fakta

Är: Head of Public Policy, Google Mountain View, Kalifornien
Gör: Är chef över ett team på idag 8 personer som ska bli 10-15 och är en servicefunktion för samhällsanalys och samhällsrådgivning till resten av världen.
Bakgrund: 2007-2009 European Policy Manager på Google med ansvar för Skandinavien och Baltikum, 2009-2010 vice vd på Stockholms Handelskammare.
Sitter med i den svenska regeringens it-råd och är med i Carl Bildts globala referensgrupp för Internetfrihet.
Familj: fru och tre barn
Bor: i Los Gatos inte långt ifrån Googles högkvarter i Mountain View