Under helgen som gick samsades webbnördarna med fåren på ön Tjärö utanför Blekinges kust. Deltagarna kom från hela Sverige och många hade rest långt för att ta del av Sweden Social Web Camp, SSWC - en träff kring den sociala webben där 409 personer deltog.
SSWC anordnades för andra året i rad och arrangörerna Kristin Heinonen och Tomas Wennström möttes av stående ovationer när lägret inleddes på fredagskvällen.
– Man ska inte underskatta det här med att träffas fysiskt med dem man träffar på nätet. Och det finns inte så många mötesplatser för det. På de flesta konferenser samlas man runt en stor talare, men vi har till och med tackat nej till sådana förslag. Det är inte det SSWC är, säger Tomas Wennström när Internetworld träffar honom på väg från en session till en annan.
Att bo i tält och att varmvattnet tar slut gör också sitt till för att deltagarna kommer närmare varandra, menar han.
SSWC är en så kallad ”unconference” där alla besökare har möjlighet att göra sin röst hörd och själva skapar innehållet. Den som ville kunde skriva upp en session och tältväggen med schemat fylldes på snabbt under fredagen.
– Vi har inte planerat en enda av sessionerna. Det är ett spännande sätt att anordna en konferens när man inte behöver engagera några talare, säger Tomas Wennström.
Under lördagen pågick sessionerna löpande. Innehållet var allt från om man ska välja att bygga en Android app eller en Iphone app, makt och kön i sociala medier, varför Sveriges Radio har bytt sin url och hur man fångar affären i sociala medier.
En session handlade om elitism i sociala medier och frågan om det var eliten som var på Tjärö, en diskussion som har pågått på Twitter före och under helgen. Diskussionen var spretig, men bland annat talades det om att anmälan var öppen för alla som kände sig kallade och skillnaden mellan elitism och elit. ”Jag tycker att det är skönt att vara på ett ställe där man pratar normalt utan att behöva förklara”, sa någon under sessionen. Publiken på SSWC bestod av många olika yrkesgrupper, från PR- och reklammänniskor till kommunikatörer, webbutvecklare, konsulter av olika slag, entreprenörer och journalister. Och självklart också av webbentusiaster i största allmänhet.
Ingela Hjulfors Berg (till vänster på bilden nedan) är konsult inom sociala medier i Umeå och hittade en ny samarbetspartner på SSWC i Michelle Rea som driver Social Honesty där hon jobbar med rekrytering i sociala medier.
– Vi tror att rekrytering är det nya svarta i sociala medier, säger Ingela Hjulfors Berg.
När de kommer hem från Tjärö ska de samarbeta kring ett vd-rekryteringsprojekt.
– Jag tror att sociala medier gör att vi förstår att människor är mer värda än produkter, fortsätter Ingela Hjulfors Berg.
För SSWC tjänar inte bara till sociala kontakter, utan även affärer vilket visade sig efter förra årets camp. Då träffades bland andra entreprenörerna bakom Goldfish som i år utsågs till Sveriges mest spännande webbentreprenörer av Internetworld. De träffades i bastun på Tjäro.
Anna-Carin Carnebro och hennes bror Carl Carnebro driver företaget Webbevakning som förvaltar och utvecklar webbplatser. De har åkt på SSWC som en slags kick-off inför hösten.
– Vi är här för att samla på oss så mycket som möjlighet, men vi ska naturligtvis också ge, säger Carl Carnebro.
För SSWC handlar om att ge och ta och sessioner har ingen början och ett slut som ”vanliga” konferenspunkter utan handlar snarare om att börja en diskussion som kan mynna ut i vidare tankar och resonemang.
– Vi känner att det har kommit mer yrkesroll in i diskussionerna i år, förra året var det mer teoretiserande, tycker Carl Carnebro.
Han får medhåll av Anna-Carin Carnebro.
– Folk har planerat lite mer i år, men det känns lika varmt och välkomnande och är samma glada stämning som förra året.
Framförallt tycker syskonen att det ger mycket att träffa andra som brottas med liknande problem i den annars ganska ensamma yrkesrollen.
Inför SSWC intervjuade Internetworld en av deltagarna och det är en trött men glad Josefine Hedlund vi träffar på söndagen.
– Jag är väldigt nöjd och jag tror att jag kommer att hålla kontakt med många jag träffat. Det känns som jag har känt de här människorna länge fast jag träffade dem i fredags, säger hon och syftar på sina tältkamrater som hon parades ihop med på Twitter.
– Igår efter alla sessionerna var jag helt full i huvudet av tankar och idéer och speciellt av alla människor. Det finns så mycket duktigt folk.
När helgen avslutades på söndagen avslöjade Tomas Wennström att det blir ett SSWC 2011, under vilka former återstår att se.
– Det var ett litet experiment att gå upp till 400 personer och i år säger många att det är smärtgränsen. Men förra året sa man att 280 personer var det, säger Tomas Wennström.
– En vision skulle vara att anordna ett ”webbstock” och då skulle det kunna vara upp till 1 000 personer.
Men han tror dock att vara på ö i så fall skulle skapa en del logistikproblem. Bara att frakta det stora tältet, som är 12 gånger 27 meter, där samlingarna hölls på Tjärö med färja tog en hel dag.