När Internetworld gav byrån Two i uppdrag att i fantasin göra om en sajt föll deras val på Kanal 5:s webbplats.
– Kanal 5 har ett stort intressant redaktionellt innehåll och vi ville göra det tydligare – renare design och layout och ett bättre flöde i läsningen. Dagens sajt är ganska rörig, säger Staffan Carnlöf, AD på den digitala kommunikationsbyrån Two i Karlstad.
– Kanal 5 har roligare tv – vi vill att de även ska ha en roligare webb.

Tv-kanalernas sajter blir allt viktigare och fungerar i dag som en förlängning av tv-upplevelsen. Man hänvisar ofta till sajten och många tittare vill umgås och prata efter programmen. I det nya förslaget har Two valt att lyfta fram sociala medier, och i en förlängning utökar man närvaron genom att bland annat visa Twitterflöden i tv-sändningarna.

– Vi har sett att det är en väldig aktivitet under reklampauserna, främst under sportsändningar, och det skulle vi vilja fånga upp. En av idéerna är att koppla ihop tv och webb tajtare, säger Andreas Johansson, även han AD på Two och den som tillsammans med Staffan Carnlöf tagit fram förslaget.

Den sociala närvaron blir även tydligare med hjälp av nya puffar och ingångar till sociala medier som Twitter, Facebook och Youtube.
– Vi tycker att den sociala närvaron främst ska ligga på programsajterna, men vi har även lyft fram den på startsidan, säger Staffan Carnlöf.

Sajten skulle bli renare och mer lättöverskådlig med hjälp av bland annat en tydligare navigering. I det nya förslaget har all navigering samlats på ett ställe, förtydligats och kompletterats med en sökfunktion som söker i både play-innehåll och det redaktionella innehållet.

Länkarna till Kanal 5:s programsajter, som idag består av loggor i vänsterspalten, får en mer central plats, och för att minska det röriga intrycket är det endast de tre översta programmen i listan som presenteras med loggor.
– Tanken är att lyfta fram loggor för aktuella program, så när man kommer in på sajten ska det vara enkelt att hitta de program som nyss har gått på tv, säger Staffan Carnlöf.

Typografin har i skissen blivit mer sammanhållen och man har tagit bort tumnaglarna till förmån för färre och större puffar. De tidigare små tumnaglarna i play-ytan har blivit till text.
– I dag är det svårt för besökaren att avgöra vad som är viktigt – vi vill hjälpa till med prioriteringarna genom att förstora det viktiga och tona ned det som är mindre viktigt, säger Andreas Johansson.

Two jobbar med färger för att skapa en mjukare och gladare sajt. Man har bytt dagens färgplattor mot färgade etiketter som ska ge ett mjukare intryck och förbättrad visuell navigering.
I förslaget har tv-guiden flyttats från startsidan till en undersida som nås via navigeringen.
– Vi tror inte att det i första hand är en tv-guide man är ute efter när man besöker Kanal5.se, utan snarare kanalens redaktionella innehåll, säger Staffan Carnlöf.


För att se Two:s förslag till Kanal 5 i en större version, klicka på bilden!

Fakta

  • Identifiera vilka sociala medier din målgrupp använder.
  • Identifiera vilket innehåll på din sajt som dina besökare vill sprida eller kommentera. Gör det sedan så enkelt som möjligt för besökaren att göra det.
  • Ge besökaren möjligheten att ”vara social” på flera olika sätt, lås dig inte vid ett.
  • Se till att ha rätt bemanning internt för att få möjlighet att bevaka de olika kanalerna.
  • Använd de api:er som olika sociala medier erbjuder.

Grundat: 1989
Affärsidé: Digital kommunikationsbyrå med fokus på strategi, kommunikation, design och teknik
Referenskunder: Skistar, Löfbergs Lila, Mio, ATG, Stiga, Myresjöhus
Antal anställda: 35
Finns i: Huvudkontor i Karlstad, filialer i Stockholm och Göteborg
www.two.se