“Internet är en helt ny verklighet. Den gamla verkligheten är inte så länge sedan. Kommer ni ihåg diskoteksbranden? Samma år blev Google ett företag. Så fort har det gått.”

Stefan Hyttfors gjorde en tillbakablick i historien och beskrev hur elektriciteten revolutionerade världen. Hur hade världen sett ut om vi inte haft ett nätverk av elektricitet?

“El är general purpose technology, teknik som är relevant för alla. Alla kommer att beröras och dra nytta av innovationen.”

Likheten med internet är tydlig.

“Nätverket är grejen. Var och en kommer inom några år ha tillgång till all världens data i fickan. 700 000 svenskar har en iphone och de flesta av oss har det redan. Hundratusentals datorer söker bland miljarder webbsidor och skjuter tillbaka svar från sökningen inom en sekund. Det har vi vant oss vid.”

Enligt Hyttfors är tillgången till mobiltelefoner i Indien större än tillgången till toaletter. 50 procent har en mobil men bara 30 procent har tillgång till en toalett.

“Det säger en del om mänskliga prioriteringar.”

Sociala medier är ett jävligt jobbigt ord enligt Stefan Hyttfors. Själv använder han det för att folk googlar så mycket på det. Det finns fyra miljoner på facebook men det handlar om små grupper som inte har en koppling till varandra. Det är ett helt nytt sätt att organisera sig på.

Internet gör tre saker enligt Stefan Hyttfors:
1. Alla mediarevolutioner i ett. Det är tidning, tv, radio och film. Allt är internet.
2. Internet gör att konsumenten blir producent vilket är helt banbrytande.
3. Internet är för första gången en möjlighet för alla att kommunicera många-till-många om vi vill. Utan att be om lov.

“Vi kommer att sluta använda ordet sociala medier. Alla media kommer att vara social. All media är i viss mån social förutom de som stänger ute kommentarfunktioner. “

På internet kan du slösa hur mycket som helst. Vi är vana vid att inte slösa.

“På TV4 är det så. Där har man inte råd att slösa. Man vill nå en stor publik med ett enda format.”

Stefan Hyttfors lyfter fram Ving.se och deras facebookgrupp som bra exempel. De svarar på frågor från kunder och alla andra kan läsa svaren.

“63 procent av oss vill se vad andra tycker och tänker om varor och tjänster.”

Vi kommer inom några år att vara helt beroende av vårt nätverk. Nu fördubblas mängden data på internet flera gånger i veckan. Om några år kommer fler att vara på internet via mobilen jämfört med datorer.

Det är totalt omöjligt för någon av oss att hantera. Vi behöver filter. Om du ska hitta någon affärsidé för internet så måste den handla om filter. I 1.0 var det Google, i 2.0 var det Facebook och nu börjar vi närma oss 3.0 när tekniken paketeras i applikationer. Apparna är ett filter. Vi orkar inte längre kasta oss ut i informationsflödet i en webbläsare.