Halens har sedan i julas lagt krut på Facebook-annonsering och är mycket nöjda med resultatet. Yngre kunder, utmärkta konverteringsgrader och ett hittills ganska lågt pris är några av fördelarna. Facebook-annonseringen har varit så framgångsrik att Halens ökat annonsbudgeten på Facebook flera gånger om under året.

– Resultatet är lysande. Det trodde jag inte med tanke på hur lite utrymme man har i Facebooks annonser, säger Noelia Guinón som är marknadskoordinator och ansvarig för onlinemarknadsföringen för Halens och Cellbes, som säljer stora storlekar.

Konverteringsgraden för Halens Facebook-annonser har varit betydligt högre än traditionell bannerannonsering. På Facebook ligger konverteringsgraden 2-3 gånger högre, jämfört med omkring en procent för bannerannonser. Detta har överraskat Noelia Guinón, eftersom det finns mer uttrymme att uttrycka sig på i en vanlig banner. På Facebook får det bara plats 135 tecken annonstext och 25 tecken i rubriken.

Den annonsering som fungerat bäst för Halens är försäljningsdrivande produktannonser som visar en produktbild och länkar direkt till produkten.
– Anger vi pris konverterar annonsen bättre. Och det gäller att inte ha med konstiga ord – vår kund är en stressad småbarnsmamma, så budskapet ska vara tydligt och konkret. Även små ändringar i texten kan göra stor skillnad.

Facebook-annonserna har lett till nya kunder från en kundgrupp som är yngre än vad Halens och Cellbes kunder vanligtvis är.
– Det har öppnat nya dörrar för oss, säger Noelia Guinón.

Nackdelen med att annonsera på Facebook är att det är tidskrävande. Som ny annonskund måste man lägga upp annonserna manuellt. Detta kan ta särskilt mycket tid om man vill rikta annonserna, exempelvis till personer av olika åldrar.

För att förenkla processen erbjuder Facebook en funktion som heter ”bulk upload” där man kan ladda upp annonsinformation i en Excelfil. Vill man ha tillgång till denna funktionalitet behöver man kontakta Facebookteamet. Detta gäller även om man vill betala med faktura istället för kreditkort, vilket är en lösning som erbjuds storkunder.
– Men även med bulk upload tar annonserna mer tid än vanliga bannnerannonser. Fast för oss har det varit värt det, säger Noelia Guinón.

Det annonsutrymme som Halens köper är i första hand riktade annonser som ligger i högerspalt när användaren är inloggad på Facebook. Men distanshandelsjätten har även provat att annonsera på Facebooks startsida, där man inte kan styra annonsen mot olika målgrupper.
– Vi testade att lägga ut en omröstning på startsidan där vi frågade vilken kategori kläder folk ville ha rabatt på i nästa vecka. Vi fick över 5 000 svar, så startsidan är helt klart engagerande, säger Noelia Guinón.

På startsidan säljer Facebook annonser på CPM, vilket innebär att annonsören betalar per tusen exponeringar. I högerspalt kan annonsören välja att betala antingen för antal visningar eller per klick. Klickpriset sätts genom ett auktionsförfarande, samma metod som i Google Adwords. Noelia Guinón berättar att klickpriset varierar, men genom att optimera visningen hamnar Halens vanligen på 5 kronor. Periodvis kan klickbuden vara de tredubbla, och Noelia Guinón tror inte att de låga nivåerna kommer att finnas kvar länge till.

– Vi märker att klickpriserna börjar gå upp nu när fler annonsörer börjar ta för sig. Jag tror inte att vi kommer att se samma klickpriser framöver. Det kommer att bli en kamp.

Under hösten systematiserar Halens sin Facebook-annonsering, som nu blivit en viktig del i marknadsföringsplanen. Facebook har redan tagit en stor del av onlinebudgeten och är nu Halens näst största digitala annonsplattform efter sök.

– Vi har gått över mer till Facebook eftersom det ger bättre resultat än att annonsera i de olika bannernätverken. I vissa kampanjer har Facebook varit uppe och nosat på samma konverteringstal som sökannonseringen, säger Noelia Guinón.