Det snackas mycket om den nya webbstandarden html 5. Men det blir lätt rörigt eftersom det handlar om ett paraplybegrepp som rymmer en mängd skilda saker och dessutom förändras allt eftersom tiden går. För html 5 är en standard som håller på att jobbas fram och inte beräknas vara klar förrän om flera år.

Dagens html 5 är bara ett utkast till en ny standard som organet World Wide Web Consortium (W3C) sedan ska godkänna för att den ska upphöjas till officiell standard. Men de viktigaste html 5-funktionerna används redan i dag. Och det är hög tid att förstå vad det innebär. Vi ger dig koll på de mest spännande möjligheterna med html 5.

1. Stöd för positionering
Html 5 stöder positionsbestämning via ett gränsnitt kallat Geolocation API. Det råder visserligen delade meningar om Geolocation API egentligen ska räknas som en del av html 5 eller inte. Men när till och med representanter för W3C, som Olle Olsson på Swedish Institute of Computer Science, nämner det i samband med html 5 gör vi det också.

Det handlar alltså om positionering. Vi går mot allt fler applikationer som drar nytta av att vi talar om var vi befinner oss. Och det behövde standardiseras, tyckte W3C som har skapat Geolocation API, ett sammanhållet sätt för html-applikationer att inhämta positionsuppgifter för en hårdvaruenhet som en mobiltelefon eller bärbar dator.

Eftersom det finns en mängd olika tekniker som kan användas för att positionsbestämma en maskin behövs ett gemensam programeringsgränsnitt som kan hantera alla de vanligaste sätten. Geolocation API kan använda gps, frid, wi-fi, ip-adresser, bluetooth och några till för att förstå var du är. Det är en standard som är anpassad för en nära framtid där mobiler och handdatorer kommer att vara det primära fönstret mot internet.