Frågorna som har ställts till de olika personerna är:
1. Hur många domännamn har ni?
2. Hur gör ni för att hantera dem?
Karin Olby, ansvarig Digitala Medier, Fastighetsbyrån:
– Fastighetsbyrån har idag 44 domännamn men arbetar bara aktivt med två, Fastighetsbyran.se och Fastighetsbyra.es. De övriga är varianter på vårt företagsnamn med olika stavningar och ändelser som Swedbankfastighetsbyra.se.
– Andra är namn på varumärken vi har och eventuellt kommer att arbeta med, till exempel Bosvaret.se.
– Vi använder oss av ett företag som bevakar våra domännamnsintressen och som jag och vår it-chef har kontakt med regelbundet.
Kajsa Knapp, grundare, e-butiken Coolstuff.se:
– Coolstuff har cirka 150 domännamn och vi har en person som är ansvarig för att de förnyas. Förr hade vi dem registrerade hos olika ombud men nu arbetar vi med att flytta över allihop till ett ombud som kan hantera landsdomäner över hela världen, så att hanteringen ska bli smidigare och risken att vi missar att förnya någon domän minskar.
– Vi använder bara en bråkdel av domännamnen. De allra flesta har vi för att skydda våra varumärken på marknader där vi ännu inte befinner oss.
Malin Thengqvist, jurist, svenska Röda Korset:
– Svenska Röda Korset har cirka 100 domännamn, varav cirka 50 procent används aktivt idag. Målsättningen är 100 procent aktiva domännamn och vi arbetar mot detta mål. Domännamnen består av organisationens namn (på svenska och engelska) samt varumärken och inarbetade begrepp som bedöms viktiga att skydda.
– Det finns en definierad domänorganisation för en samordnad domänhantering. Än så länge är cirka 2/3 av domännamnen ”under kontroll”, de ägs av huvudkontoret och hanteras av ett enda domänombud, men målsättningen är även här 100 procent.
– Ett styrdokument för domänhanteringen är på förslag och skulle ytterligare underlätta en samordnad hantering och syn på domännamn i organisationen.
Eva Carlström, chef för onlinekommunikation, Volvo Trucks:
– Volvo Trucks äger drygt 400 domännamn på grund av vår globala närvaro. Varje marknads- eller landssajt har sin egen domän. Dessutom har varje återförsäljare som har en sajt inom ramen för vår närvaro en egen domän. Utöver detta finns specifika url:er för kampanjer – till exempel lanseringar och andra initiativ.
– Cirka 80 procent av domännamnen är aktiva, resterande är skyddsregistringar. Registreringarna sköts centralt och är samlade i en global ”portfölj”.