1. Vädret två veckor framöver
Vädersajten Mobil.klart.se plockar upp besökarens position och erbjuder utifrån den väderrapporter från områden i närheten – i dag, i morgon och 14 dagar framåt.

Har även en alternativ navigering där man kan söka väderrapporter utifrån platsens namn istället.

Enkel och bra design med mobilanpassning – ser ut som en app.
Tjänsten finns också som en separat Iphone-app.

2. Hitta nytt hem
Svensk Fastighetsförmedlings Iphone-app låter oss hitta bostäder där vi befinner oss. Den heter passande nog Hitta Hem och den plockar upp vår position, vi får ange vilken typ av bostad vi vill ha och sedan kan vi bläddra mellan alla bostäder som är till salu från mäklarföretaget i området.

Appen är snyggt och enkelt utformad – bostäderna presenteras med en enda bild, avståndet från oss, storlek, pris och tid för visning. Blir man -intresserad går det att bläddra vidare för mer information. Man kan också ringa eller mejla mäklaren direkt från bostadssidan.

Kartfunktionaliteten är tyvärr inte integrerad, -vilket gör att man skickas ut ur Svensk Fastighetsförmedlings app och in i den inbyggda kartappen när man vill se var en bostad ligger.
Även Hemnet har en bra app med liknande funktionalitet.

3. Bio till halva priset
På Internetworlds event Webbdagarna i mars demonstrerade SF Bio en ny sms-reklam. För att fylla salonger som -annars riskerar att stå med tomma stolar skickar SF Bio ut -erbjudanden till registrerade kunder som befinner sig i -närheten av biografen.

Kunderna får möjlighet att köpa biljett till ett rabatterat pris – ett smart sätt för SF att fylla salongen samtidigt som man säkerställer att erbjudandet är relevant för mottagaren.

4. Taxi på ett klick
Taxi Stockholms Iphone-applikation låter användaren boka en taxi till den plats hon befinner sig på med bara några snabba klick. Applikationen känner av användarens position och föreslår ett antal gatuadresser i närheten. När man valt gata får man välja gatunummer. Sedan är det bara att klicka ”boka”, eller ange en senare tid, så kommer bilen.

Ett smidigt och smart sätt att sköta bokningar, samtidigt som man säkerställer att man alltid är ”top of mind” hos kunden genom att man ligger som en app i kundens telefon.

5. Upptäck närmaste McDonalds
McDonalds applikation McNavigator har integrerats med Google Maps. När vi öppnar appen och godkänner att McNavigator använder vår position visas en karta där vår position är markerad. Varje McDonalds-restaurang är markerad med restaurangkedjans logga. Vi kan zooma in och ut för att hitta var restaurangerna finns.

När man klickar på en restaurangsymbol får vi veta om restaurangen är öppen just nu, hela adressen, telefonnummer och hur långt bort den ligger. Klickar vi vidare får vi veta öppettider och fler restaurangfakta.

McDonalds app har bara fått betyg tre av fem i betyg i Iphones Appstore vilket inte är särskilt högt, förmodligen därför att den har ett så begränsat innehåll. Men det är också enkelheten som gör den så smart.

Andra kedjor som har kart-appar är bland andra Wayne’s Coffee och 7Eleven.

6. Ica nådde rätta nördarna
När Ica lanserade sitt nya butikskoncept ToGo i mars arrangerade de en tävling där de använde positioneringstjänsten Gowalla. På Gowalla kan man skapa olika platser som knyts till en geografisk position. Användare som befinner sig nära platsen kan ”checka in” på platsen för att visa att de besöker den. Den kund som checkade in på Icas ToGo-butik flest gånger under tävlingsperioden vann en Ipad.

Tävlingsdeltagandet var inte överväldigande stort, men man nådde den grupp användare som ligger i framkant. I takt med att positioneringstjänster som Gowalla, Foursquare och, i framtiden,

Facebook Places blir mer populära växer möjligheterna att använda dem för marknadsföring. I dagsläget är de en bra kanal för att nå early adopters.

7. Hela Gotland i mobilen
Appen Gotland från Gotlandsguiden är en positionsbaserad guide till ön. Här kan man leta efter boende, restauranger, tjänster, sevärdheter med mera utifrån den plats där man befinner sig.

För turister som kör omkring på ön och snabbt vill hitta det de söker är Gotland en smart app. För den som gör research hemma i soffan är inte position -alltid den bästa navigeringen, men appen fyller sin funktion.