När 200 marknadschefer svarar på vilken som är den viktigaste trenden inom marknadskommunikation hamnar sociala medier högst upp på listan. Och när samma grupp anger vilken typ av kompetens de tror sig behöva rekrytera i framtiden ligger fokus tungt på roller som kommunikatörer och strateger inom sociala medier.
Det är ingen tvekan om att de flesta företag måste förhålla sig till nätets sociala arenor, oavsett hur aktivt de väljer att själva satsa på området. Många tar också hjälp utifrån för sina sociala medier-satsningar, och det finns idag få pr-, webb- eller reklambyråer som inte har sociala medier på sin palett av erbjudanden mot kunderna.
Samtidigt har ordet sociala medier-expert nästan blivit ett skällsord, kanske på grund av en ovana vid de nya kanalerna, men också för att antalet företag och organisationer som kan visa upp en lyckad och lönsam sociala medier-kampanj tidigare varit ganska få.
De senaste året har läget förändrats, det finns allt fler exempel på riktigt lyckade satsningar, och många anlitar nu byråer och konsulter för att hjälpa till med närvaron i sociala medier.
Smarta affärskonsulter som gör din affär mer lönsam på nätet eller flummiga ”profeter” som förespråkar en registrering av ett Twitter-konto och en Facebook-sida som universallösning på alla marknadsföringsbehov? Hur vet kunderna att konsulten kan sin sak?
– Jag hade inte gått på dem som hörs och syns i media. Det är viktigast med referenser. Då kommer du runt det där med mycket prat och lite verkstad. Kolla andra bolag, diskutera och prata med dem, oavsett om du tycker att de gjort något bra eller dåligt. Ofta har de stora bolagen olika nätverk där man diskuterar vilka konsulter man jobbar med, säger Peter Einarsson, grundare och online-strateg på Sermo Consulting, som bland annat arbetar med rådgivning kring företags onlinekommunikation.
Att som konsult höras och synas mycket i debatter eller genom egna kampanjer har sina för- och nackdelar. Sermo Consulting har enligt Peter Einarsson en ganska låg profil och det är ett strategiskt val från företagets sida. Istället vill de fokusera på att leverera bra projekt och rådgivning åt sina kunder.
– Det är det som är ett bra sätt att nå ut som byrå. Det har också med karaktären på uppdrag att göra, vi jobbar inte så mycket med kampanjer utan mer med corporate-kommunikation. Om kunderna väljer att lyfta fram oss är en helt annan sak, men jag skulle aldrig gå ut själv och säga att ”nu har vi gjort det här”.
Traditionella spelare bland företagens kommunikationskonton som pr-, webb- och reklambyråer har nu även fått konkurrens från managementbyråer, sökmotoroptimerare, it-konsulter och andra aktörer, enligt Peter Einarsson.
Fler än någonsin kan anlitas för att hjälpa till med marknadsföringen, och detsamma gäller internt hos företagen där fler typer av funktioner blir inblandade när företagen blir sociala. Men de traditionella aktörerna saknar ibland viktig kompetens för att möta behovet.
– Pr-byråerna borde ligga nära sociala medier, men de är för dåliga på tekniken. I diskussionen med många kunder märker jag fler och fler yrkestyper hos kunden. Vi möter it-, webb- och hr-avdelningarna. Även där kommer det fler och fler frågeställningar. Att prata med en it-avdelning är inte samma sak som att prata med en presschef.
– Det händer massor och det ställer krav på organisationerna. I det läget blir det massa konsulter som går in som lycksökare, då gäller det att prata med referenser.
Peter Einarsson är även kritisk till ”snabba fixar” när det gäller satsningar på sociala medier. Han betonar att kommunikatörernas yrkeskunskap ibland underskattas.
– Alla kan starta ett twitter-konto, men blir det bra? Att skriva bra innehåll är en yrkeskunskap. Det är inget man slänger ihop på 20 minuter om det ska bli bra. Helt plötsligt så gör man allt jätteenkelt och man tappar allt vad varumärkesidentitet och tonalitet heter, bara för att det är enkelt. Där är kunderna i vissa fall fångade i hajpen. ”Nu måste vi ha det här” och så tittar man inte på kvaliteten.