En av de viktigaste sakerna när du ska välja en sociala medier-konsult är dennes förståelse för att alla företag är olika och har olika mycket resurser och behov. Om en konsult talar sig varm om profiler i alla sociala nätverk som finns och att man ska sätta upp schemalagda autopubliceringar till dem, då bör man dra öronen åt sig.

– De rådgivare som imponerar på mig är de som vågar vara helt ärliga och säga; “Ni ska inte ha en sida på Facebook. Ni ska förbättra ert kontaktformulär. Ni borde erbjuda gratis frakt i webbshopen. Ni borde göra ett samarbete med Pricerunner. Och så borde ni skrota företagsbloggen som ingen uppdaterar”, säger Therese Reuterswärd.

Hon är konsult inom sociala medier i det egna bolaget True Consulting. Och har jobbat med hur olika företag använder kanaler som Facebook i sin kommunikation med målgruppen och har erfarenhet från bland annat företag som Sveriges Television, Electrolux, L’Oreal, Lantmännen, Visit Sweden och Volvo.

Det har gått inflation i att erbjuda sociala medier-tjänster, enligt Therese Reuterswärd. Konsulter och byråer vill inte missa viktiga uppdrag och breddar därför erbjudandet till att innefatta även social kommunikation, ibland utan att kunskapen hängt med hela vägen. Samtidigt kan det även saknas kompetens att kravställa investeringarna på kundsidan.

– Jag tror att branschens aktörer och konsulter i större utsträckning måste börja leverera lösningar som kunden klarar av att hantera och underhålla. Jag vet ett par konsulter som erbjuder intern kravställning av webbprojekt på kundsidan, och det gillar jag, säger Therese Reuterswärd.