”Se upp för Twitter-talibaner”
Caroline Jungsand jobbar på kommunikationsbyrån Prime som kreatör med fokus på digital pr, retorik, kreativitet och politisk kommunikation.

– Det har hänt en hel del det senaste åren, tycker jag, den första hysterin har lagt sig. Man ser färre och färre experter som pratar generellt om sociala medier och fler som pratar om hur man faktiskt använder dem på ett bra sätt. Tidigare kunde man som företag få uppmärksamhet enbart för att man var tidigt ute och använde sig av kanalerna. Idag räcker inte det, utan det som räknas är att kunna visa resultat. Här kan man tänka dont´t talk the talk if you cant´walk the walk. Det vill säga att man som kund kan och bör fråga efter genomförda referensprojekt som konsulten varit med och genomfört.

– Man kan också spana efter ett nyktert förhållningssätt till de så kallade sociala medierna. Om konsulten har en för stark tro på att sociala medier löser alla problem och inte ser dem som en del i en helhetslösning så bör man se upp. Twitter-talibaner som lägger fokus på kanalen, istället för innehållet som ska kommuniceras via den, kan man också ifrågasätta

”Det finns ett överflöd av experter”
Jerry Silfwer är digital strateg på New York-byrån Whispr med en bakgrund från bland annat den svenska pr-byrån Springtime.

– Många anser att rådgivarens personliga digitala närvaro fungerar som en sorts kvalitetsstämpel. Men det är en oklok strategi att upphandla tjänster utifrån hur många rss-prenumeranter den tilltänkta rådgivaren har eller utifrån hur många som följer honom eller henne på Twitter. Jag skulle rekommendera två kontrollfrågor. Den ena ställer du till rådgivaren – kan du visa ett för mig relevant business case? Och till dig själv ställer du frågan – skulle rådgivaren kunna presentera sitt business case för min vd utan att åka ut med huvudet före?

– Idag handlar utmaningarna om hur arbetet med sociala medier ska organiseras, räknas hem i relation till övriga investeringar och förankras långsiktigt hos skikt i organisationen som med rätta har bättre saker för sig än att lära sig en massa fikonspråk. I realiteten finns det ett överflöd av allehanda kanalexperter, men ett underskott av erfarna och samtidigt kreativa rådgivare som besitter den specialistkompetens och pondus som krävs för att lotsa komplexa och konkurrensutsatta organisationer till framgång.