En stor och flådig sajt kan göra underverk för din digitala profil, men du kan komma minst lika långt med enkla medel. Att knacka ihop en hyfsad sajt i Wordpress är snabbt gjort och kostar inte mer än den tid du lägger ner. Det krävs inga avancerade kodkunskaper och har du bara tid så kan du själv bygga en riktigt proffsig sajt. Det finns många etablerade aktörer vars sajter är byggda i Wordpress. Fokus.se, FilippaK.com och Måbra.com är några exempel.

Publiceringsverktyget är flexibelt och har alla grundfunktioner du behöver. Skulle du sakna någon finns den helt säkert som tillägg – tusentals utvecklare jobbar kontinuerligt med att göra Wordpress ännu bättre. Och skulle du mot förmodan köra fast eller om tiden skulle ta slut finns det flera duktiga konsulter som kan hjälpa dig.
Publiceringssystemet rosas ofta för att det är så enkelt att installera, och med tungan rätt i mun behöver det inte ta mer än fem minuter.

Du kan antingen använda verktyget direkt via Wordpress.com, eller hämta hem och använda publiceringsverktyget till att bygga en sajt eller en blogg och lägga på ditt eget webbhotell med en egen domän. Väljer du det sistnämnda tillkommer kostnaden för webbhotell och domännamn medan det är helt gratis att köra bloggen eller sajten på Wordpress.com.

Det är enkelt att ändra utseendet på en Wordpress-sajt då det finns tusentals olika gratisteman som går att ladda ner och installera. Ett tema kan se ut i stort sett hur som helst och påverkar hela formen såsom sidhuvud, sidfot, typsnitt, knappar och i vissa fall även funktionerna.

Vill du bestämma helt själv hur sidan ska se ut krävs dock lite pyssel och kodkunskaper. Du kan även använda flera olika teman som du växlar mellan. Det är inte säkert att de teman du väljer är på svenska och då kan du behöva ladda ner en separat språkfil om du vill ändra till svenska.
Det finns dock inte filer till alla teman men du hittar en hel del filer i arkivet hos WP Support Sveriges, wp-support.se/filer. Läs mer om var du hittar teman och hur du byter på nästa sida.

Publicerar du via Wordpress.com har du inte lika många färdiga teman att välja mellan, men vill du ha större frihet när det kommer till formen kan du mot en avgift på drygt 150 kronor om året få tillgång till bloggens stilmall där du kan göra egna ändringar.
Skulle du i efterhand vilja flytta bloggen till en egen domän går det enkelt att flytta hela kalaset mot en mindre avgift. Det går även att köpa till saker som extra utrymme och att slippa få annonser på sidan.