Så installerar du Wordpress under egen domän

Innan du sätter igång processen att installera Wordpress behöver du se till att du har en databas, Mysql version 4.1.2 eller senare, hos ditt webbhotell och du kan köra PHP version 4.3 eller senare. I de flesta fall kan du ordna databasen själv efter att du loggat in. Går inte det så hjälper de dig på supporten.


1. Gå till sv.wordpress.org. Där hittar du den senaste versionen av det Svenska Wordpress-paketet med förinstallerade svenska språkfiler och standardtemat Twenty Ten (tidigare Wordpress Default) översatt till svenska samt övriga instruktioner på svenska. För att ladda ner paketet klickar du på knappen Ladda ner Wordpress i högermneyn en bit ner på sida.

2. Skapa en ny mapp på din dator och packa upp filerna.

3. Leta reda på filen wp-config-sample.php och öppna den med en textredigerare, exempelvis Anteckningar, och skriv in uppgifter om databasanslutningen och säkerhetsnycklar. Spara om filen som wp-config.php.

4. Ladda upp filerna till servern eller webbhotellet, med förslagsvis ett FTP-program.

5. När överföringen är klar öppnar du din webbläsare och skriver in den adress där du lagt bloggen följt av ändelsen /wp-admin/install.php. Då kommer du till Wordpress välkomstmeddelande.

6. Skriv in vad du vill att din blogg ska ha för titel och din mejladress. Ange om du vill att bloggen ska synas hos sökmotorerna och klicka på Installera.

7. Nu är bloggen skapad och du får ett användarnamn och ett lösenord.

8. Klicka på logga in och använd uppgifterna du fick i steget innan. Klar! Nu börjar det spännande arbetet med att anpassa sajtens utseende.

Tips: Du hittar fler instruktioner på WP Support. Det svenska forumet finns på WP-support.se.