(Paris) Tio procent av världens alla sajter är byggda på Wordpress. Det hävdade Matt Mullenweg på Le Web, utvecklaren som 2002 började utveckla Wordpress och startade 2005 bolaget Automattic, som skulle kunna kallas för affärsgrenen av Wordpress.

Matt Mullenweg, en av grundarna av Wordpress. Och han är inte nådig i sin dom över de traditionella, kommersiella leverantörerna av publiceringsverktyg, CMS-plattformar.
– De kommer att försvinna, säger han frankt.
– Varför ska ett bolag lägga fem miljoner dollar på ett system när de kan få samma funktionalitet i ett open source-verktyg som Wordpress, Drupal eller Joomla?, frågar han sig retoriskt.
– Lägg hälften av de pengarna på egen utveckling eller på innehåll så får du mycket mer nytta för hela företaget, säger han.

Det betyder dock inte att de företag som idag säljer publiceringssystem kommer att försvinna. Däremot måste de tjäna pengar på annat.
– Det kommer att finnas massor av möjligheter att tjäna pengar även framöver, men jag tror att de som idag säljer system kommer att sälja extratjänster ovanpå en plattform.
Den konkurrens som finns inom opensource-världen tycker han bara är hälsosam.
– Vi får hela tiden nya idéer från Drupal och från Joomla. Och tvärt om: de hämtar idéer från oss. Konkurrens driver fram bättre produkter.

Men även bland open source-systemen kommer det att bli förändringar, tror Matt Mullenweg.
– Jag tror att två av de tre, Wordpress, Joomla och Drupal, kommer att finnas kvar om tio år. Men jag vet inte vilket av de tre som ska bort, säger han.
– Skälet till att Wordpress blev så stort beror på två saker: dels öppenheten, att det är byggt helt på open source. Dels på att det alltid funnits en lyhördhet mot användarnas behov. När det har ställts nya krav har vi varit snabba på att utveckla nya lösningar, säger han.

Under Le Web var ett av passen just affärsmodellerna kring gratistjänster, det som kallas “freemium”. Evernotes vd berättade på scenen om sina erfarenheter.

Matt Mullenweg har en lite annan infallsvinkel på sin egen affärsmodell.
– Vi funderar just nu på nya affärsmodeller för Wordpress. Redan idag kan man köpa sin domän på wordpress.com eller extra videoutrymme, men det är i grunden en freemium-modell utan ett tydligt fokus på intäkter och pengar, säger Matt Mullenweg.
För hans del handlar det istället om att skapa nya möjligheter för användarna.

– Vi har byggt upp massor av förtroende som vi gärna vill bygga vidare på. Inte i första hand tjäna pengar, utan för att bygga mer förtroende.