Anton Johansson är bland annat affärsutvecklare på bloggsökmotorn Twingly samt e-handlare på egna hörlurssajten Headler.se. När han beskriver vad som gör att vissa lyckas bättre än andra med att bli länkade eller refererade till i sociala medier handlar det om att ge och ta.

– Det enklaste sättet att få uppmärksamhet är att ge uppmärksamhet, att börja följa någon på Twitter till exempel. Nuförtiden handlar sökmotoroptimering inte bara om att skaffa sig länkar och optimera sin egen sida. Vill man synas på de viktiga orden måste man få sina användare och kunder att blogga och twittra och lägga upp Youtube-videos, säger Anton Johansson.

Genom Googles personifierade sökresultat har den sociala webben ökat i betydelse för sökresultatens utseende. Tänk efter hur många gånger du följer en länk du sett i en väns Facebook-uppdatering, ett chattmeddelande eller något annat socialt forum. Det är ingen tvekan om att det går att använda sitt nätverk som ett slags filter där endast det bästa innehållet når igenom bruset och blir värdigt att lyftas in i våra sociala rum online.

– Nu börjar Facebook och andra kanaler komma upp i samma nivåer och bli lika bra köp- och konverteringsledare som Google varit. Det är lika viktigt att ha en gilla-knapp för Facebook som att ha hög Google-närvaro, säger Anton Johansson.

När det gäller e-handel beskriver Anton Johansson hur vårt köpbeteende ser olika ut beroende på om vi befinner oss hos en sökmotor eller i ett socialt nätverk.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning