Det går att säga mycket om sökmotoroptimering, men en sak kan nog de flesta i branschen enas om. Villkoren förändras ständigt och den som vill rankas högt bland sökträffarna hamnar lätt i en katt- och råttajakt efter de senaste optimeringsknepen. Som vanligt är det sökjätten från Google som sätter reglerna för spelet. Här är de viktigaste söktrenderna att ha koll på - dag och imorgon.

1. Realtidssöket

Vad skrivs om dig, ditt företag, dina tjänster eller produkter - nu och i nästa sekund? Sökresultatet består numera inte bara av smarta optimerade sajter utan även av pågående konversationer. Och det ändras snabbt. Dagens hetaste samtalsämne kan vara glömt imorgon, eller början på en långtgående trend.

Oavsett vilket är det på platser som Facebook och Twitter som förändringen sker. Det vet sökmotorerna, och utvecklingen pekar på allt fler realtidsuppdaterade sökresultat. För att ha koll på din exponering i resultaten måste du även själv ta plats på den sociala webben, och kanske framför allt bli en del av andras konversationer.

2. Social filtrering

Kanske ska vi tala om facerank istället för pagerank? Vad dina vänner och bekanta säger har alltid varit mer betydelsefullt än vad maskiner och sökrobotar spottar ur sig, och idag kopplas även ditt sociala liv till sökmotorernas ranking. Personaliserat sök gör att den personliga rekommendationen är starkare än någonsin.

Publika sociala grafer skapas av bland annat Google. Den sociala grafen gör det lättare att förstå det nätverk av människor och sajter som omger oss, och ger ledtrådar till hur, var och när dina besökare kan mötas upp på webben. Lär känna dina vänners vänner, och deras vänner. I framtiden är det de som avgör sökrelevansen.

3. Platssök

Positionering är hett. Kartor och fysisk plats blev en ännu viktigare del av de organiska sökresultaten när Google Places Search lanserades. Även om du bara söker på något så generellt som “restaurang” så kommer Google att betrakta sökningen som lokal och presentera de resultat som ligger närmast dig rent fysiskt. Har ditt företag en fysisk adress?

Då ska din sajt ha det också. Det gäller nu för företag och organisationer att ta anspråk på de platssidor som dyker upp i sökresultaten samt publicera företagsuppgifter och innehåll kopplat till platsen. Places Search är relativt nylanserat och det finns fortfarande frågetecken kring hur sökfunktionen är tänkt att fungera. Därför bör du hålla koll på utvecklingen och undersöka vad som krävs av dig och din sajt för att ranka bra med hjälp av platssidor.

4. Direkta sökresultat

Alla tecken pekar på att Google Instant lanseras på den svenska Google-sajten de närmaste månaderna. Tjänsten går i korthet ut på att sökresultat visas samtidigt som du skriver in söktermer. För varje bokstad du skriver förändras sökresultatet dynamiskt och nya träffar dyker upp, allt baserat på vad andra användare sökt och klickat på.

Google själva hävdar att sökfunktionen leder till snabbare och mer direkta sökningar, samtidigt som det blir lättare att få träffar när du inte riktigt vet vad det du söker efter kallas, eller hur det stavas. Samtidigt höjs röster som hävdar att placeringen för sajter som optimerats för olika sökord kan komma att ändras. Sajter som optimerats för flera sökord som till exempel “handla kläder på nätet” kan hamna före sajter som tidigare lågt högt upp på söktermen “handla kläder”.

5. Varumärkessök

När Google öppnade upp för möjligheten att köpa nyckelord kopplat till varumärken i Google Adwords förändrade de samtidigt hur det organiska sökresultatet ser ut. Samtidigt som du numera kan lägga bud på att få dina annonser i anslutning till sökningar på ord som “Apple”, “Dell” eller “Telia”, utan att själv representera något av företagen, viktas företag och varumärken betydligt högre vid det organiska söket.

Stora företag och myndigheter kan dominera de första tio träffarna på söksidan på ett helt annat sätt än tidigare, då fler olika källor gavs utrymme. Det här gör det till exempel svårare för kritiska röster att ta plats bredvid kontroversiella företag i söklistan.

Källor: Anton Johansson, Nikke Lindqvist, Official Google Blog.