En bra trendspanare har inte som huvudfokus att spå framtiden. Det säger Magnus Lindkvist, erfaren trendanalytiker, författare till nyutkomna Trendspanarens handbok och vald till årets föreläsare 2009 av Talarforum.

Under hans föreläsningar och konsultuppdrag fokuserar han på att hans åhörare ska hitta nya frågor att ställa sig själva.

– Varje affärsmodell bygger på ett antal antaganden, men det är sällan företag har förstått vilka antaganden det är. De tror att de är mer skyddade för den framtida utvecklingen än vad de faktiskt är. Det mest spännande man kan göra är att ta reda på vilka frågor som kan dyka upp.’Tror jag att appar för barn blir stort - ja eller nej’, säger Magnus Lindkvist.

En bra trendspanare kan utvärderas genom hur många frågor han eller hon skapar hos sin uppdragsgivare, enligt Magnus Lindkvist. Det handlar helt enkelt om att sätta griller i huvudet på folk och få dem att tänka i nya banor kring sin egen verksamhet.

Magnus Lindkvist talar om makro-, mikro-, mega- och gigatrender (se ruta). Och de ska ses på olika lång sikt. Samtidigt som nya trender hela tiden uppstår betyder det inte att de gamla försvinner automatiskt. Istället kan en bred trend förvandlas till ett supernischat område med få anhängare.

– Det finns de som hävdar att inget försvinner någonsin. Du kan fortfarande köpa ångbilsdelar. Ingen teknologi dör, men den kanske minskar i omfång.

Det finns mycket du kan göra för att förbättra din affär med hjälp av omvärldsbevakning och trendspaning. Enligt Magnus Lindkvist har de stora tänkarna och de mest framgångsrika entreprenörerna en sak gemensamt. De avsätter tid för reflektion, ostörd tid borta från informationsbruset.

– Vi läser mer än någonsin men vårt sätt att läsa är lösryckt och fragmentariskt. Att läsa djupreflekterande gör vi mindre än någonsin. Det är den djupa reflektionen som gett entreprenörer uppslag till sina idéer. Att schemalägga reflektioner tror jag blir extremt viktigt som trendspaningsverktyg.

Det är också viktigt att ge sig ut i den miljö eller verksamhet du vill analysera.

– Gå till källan och se saken med egna ögon. Det är extra viktigt för människor som är extremt uppkopplade. Många har ett informationsflöde utan dess like, att gå ut i den riktiga världen och se kundbeteende med egna ögon blir en mycket dyrbar valuta, säger Magnus Lindkvist.

Fakta

Trendspanaren Magnus Lindkivst definierar fyra trendtyper att ta hänsyn till när du tar beslut om framtiden.

  1. Mikrotrender är saker som sker här idag och är borta imorgon. De blir viktigare i och med att företag kan ställa om snabbare och snabbare. Till och med stora industriföretag kan klara av att anpassa sig till en mikrotrend. Det kan handla om allt ifrån ipadens uppkomst och app-topplistan till vitaminvatten eller foppatofflan.
  2. Makrotrender följer konjukturcyklerna och förekommer flitigt i media. Utvecklingen från laptopanvändande till mobilen till appar för iphone är exempel på större trender.
  3. Megatrender rör sig över 1-2 decennier. Ett exempel är Indiens uppkomst som världsekonomi.
  4. Gigatrender skiftar med generationsbyten. Till exempel är idén om att kvinnor ska ha ett yrke exempel på en gigatrend, som för bara 40 år sedan inte sågs lika självklar.