Kommunchefen Mattias Jansson prioriterar kommunikation. Både digital och analog. Han är aktiv på Twitter, Facebook och i sin blogg Kommunchef.com. Och han är den som leder Katrineholms kommun både utåt, gentemot förtroendevalda och kommuninvånare, och inåt, för att förvaltningarna ska samverka.
– Mitt jobb går ut på att få folk att mötas och prata med varandra, och det är primärt relationsskapande.
Mattias Jansson pratar mycket om att vara nära kommuninvånare och omvärld, och i det arbetet använder han sociala medier.
– För mig har sociala medier som syfte att få medborgarperspektiv. Digitala kanaler innebär ett nätverk där jag får mer kompetens.
Katrineholmsborna möter han främst på Facebook. På Twitter stöter och blöter han idéer och frågor med sina 1 500 följare.
– Om man har den roll som jag har, där man har ganska stor formell makt, finns det en risk att man inte får tillräckligt ärlig feedback från människor runtomkring sig. För mig är det viktigt att få perspektiv utifrån och in.
Kommunen har en intern policy för hur man arbetar med sociala medier och jobbar bland annat med åtgärder för att sänka den digitala klyftan bland invånarna. Ett projekt är att analogisera de digitala kanalerna. Det går ut på att man en gång i månaden ska ta fram det mest diskuterade i sociala medier och beskriva och förklara det i en tidning som går ut till alla hushåll i kommunen.
Själv skickar han ut en sammanställning av sina Twitter-inlägg till kollegorna varje vecka med en guide till hur man själv startar ett konto. Men responsen på hans närvaro i sociala medier är inte alltid positiv.
– Jag får kritik för mitt twittrande och bloggande, framförallt från lokala medier. Problemet med kommunikationsformen är att den är skriftlig och då tycker journalisterna att den blir så mycket mer sann. Jag ser det mer som en dialog och att jag testar en tes.
Han tycker att han är sig själv i sociala medier och att gränserna mellan det personliga och professionella suddas ut, även om han håller det privata för sig själv.
– Det gäller att våga kommunicera kring problem och inte bara lösningar. Om man inte vågar släppa in människor i lösningarna kan man aldrig skapa tillsammans.
Här pågår debatten för fullt:
Mattias Jansson lägger ut frågor från en reporter på Katrineholms-kuriren på sin blogg och får över 100 kommentarer
Katrineholms-Kuriren kommenterar kommentarerna kring frågorna.
Joakim Jardenberg begär ut följdfrågor från Katrineholms Kommun som en annan av Katrineholms-Kurirens journalister har ställt till Mattias Jansson och bloggar om dem på Jardenberg.se.
Katrineholms-Kuriren skriver om härskartekniker i en ledare.
Sofia Mirjamsdotter bloggar om härskartekniker, offentlighetsprincipen och om journalisters rädsla för att granskas på mediebloggen Samesamebutdifferent.se.
Fredrik Wass kommenterar på Bisonblog.se att båda sidor måste synas - det Mattias Jansson gör ska granskas, men det ska även det journalister gör.
På Twitter diskuteras det flitigt.
Internetworlds chefredaktör Magnus Höij bloggar om debatten på Digitala Affärer.
Kommunchef i Katrineholms kommun sedan 2009. Bakgrund: Socionom från Örebro universitet. Från assistent på socialförvaltningen till biträdande kommunchef via tjänster som socialsekreterare, personalvetare, gruppledare, enhetschef och förvaltningschef. Har även jobbat som arbetsrätts- och it-konsult.
Bästa yrkesrelaterade erfarenhet: Relationer har du med personer och inte organisationer. Därför måste du vara person när du kommunicerar i olika kanaler.
Favoritsajt: Jag gillar användbara sajter som Elskling.se och Tidningskungen.se. En intressant blogg jag följer är Vd-blogg.se.