Internetworld fortsätter vår serie med bloggrekommendationer. Den här gången är det sociala medier som står på tur.

Här är redaktionens tips på tio bloggar om sociala medier med fokus på trender och förändringen av medielanskapet som du bör följa för att ha koll, utan inbördes rangodning.

10 bloggar om sociala medier

Jardenberg unedited (Joakim Jardenberg)
Joakim Jardenbergs röst ljuder starkt över den del av Sverige som intresserar sig för utvecklingen inom mediebranschen i allmänhet och sociala medier i synnerhet. Hans ofta dagliga länktips uppskattas av många, och han är även flitig när det gäller att sända livevideo och testa många av de nya tjänster som hela tiden poppar upp. Det går inte att navigera runt Jardenberg, oavsett om du är hans största fan eller en bakåtlutad skeptiker.

Same Same But Different
Bloggens mål är att beskriva krocken mellan nytt och gammalt och den förändring som medielandskapet genomgår. Ett gäng erfarna bloggare, journalister, pr-konsulter och analytiker finns med bland skribenterna och ett av de mest uppskattade inslagen är veckobrevet som sammanfattar den senaste veckans händelser med fokus på sociala mediers roll i medieutvecklingen.

Mymlan (Sofia Mirjamsdotter)
Kanske är det Sofia Mirjamsdotters bakgrund som traditionell dagstidningsjournalist i kombination med ett tidigt intresse för nätets möjligheter som bygger hennes trovärdighet. Hennes erfarenheter som debattredaktör och krönikör visar sig även på bloggen när hon på ett ofta pedagogiskt sätt tar läsaren genom diskussioner och funderingar. Mymlan är Sofias alter ego som har långt mycket mer än inlägg om sociala medier att bjuda på. Här samsas självutlämnande barndomsskildringar med aktuella inlägg om trender och tendenser inom den sociala webbens område. Hon är även en av grundarna till Same Same But Different.

JMW Kommunikation (Brit Stakston)
Även om JMW är en av de byråer i Sverige som haft en blogg längst är det Brit Stakston som satt både bloggen och byrån på kartan när det gäller sociala medier-utvecklingen. Hängivet och outröttligt skriver hon om om hur villkoren förändras för företag, politiker och medborgare, och transparens är ledordet. Inläggen är ofta långa och resonerande med mängder av länkar till intressanta källor. Brit Stakston förekommer ofta som expert inom sociala medier och syns lika ofta i de traditionella medierna som på den egna bloggen.

Socialamedier.com och Media Culpa (Hans Kullin)
Hans Kullin började blogga om PR och sociala medier på bloggen Media Culpa redan 2004, men då på engelska och med internationellt fokus. Han rankades tidigt som en av de mest inflytelserika kommunikationsbloggarna. På Socialamedier.com skriver han om digital kommunikation med fokus på hur företag kan använda de nya kanalerna. Tillsammans utgör de båda bloggarna en bra källa för den som vill se hur företag och organisationer tar till sig och kan använda de nya möjligheterna. Hans Kullin arbetar själv som rådgivare och PR-konsult inom sociala medier och har 15 år bakom sig som konsult på flera olika byråer.

Media Evolution
Media Evolution är ett nätverk av medlemsföretag och organisationer inom mediebranscherna med syfte att främja innovation och tillväxt i södra Sverige. På bloggen presenteras den absoluta framkanten inom trender och rörelser på internet. Om du vill veta vilka tjänster och beteenden vi kommer att ägna oss åt i framtiden är det här en bra startpunkt. Blogginläggen skrivs av olika skribenter på både svenska och engelska, men Martin Thörnqvist är den som håller i trådarna och också bloggar oftast.

Deepedition DigitalPR (Niclas Strandh)
Niclas Strandh har funnits i bloggvärlden länge och på flera platser, bland annat på Researcher.se och Deepedition.com. På DigitalPR-bloggen samlar han både länktips och analyser tillsammans med fristående inlägg om utvecklingen inom webbsamhället och de sociala medierna. Även om Deepedition.com är navet i hans onlinenärvaro är det på DigitalPR du hittar inläggen med fokus på sociala medier som ett verktyg för marknadsföring, dialog och omvärldsbevakning i ditt företag.

Tabloism 2.0
Emanuel Karlsten är för närvarande sociala medier-redaktör på Expressen. På Tabloism 2.0 skriver han om både det interna arbetet på en av Sveriges största mediesajter men också om sina allmänna funderingar kring läsarmedverkan, mediebranschens utveckling och de sociala mediernas möjligheter och begränsningar. Emanuel Karlsten kommer dock att sluta på Expressen snart, och då blir gissningsvis hans egna blogg Emanuels randanmärkningar samlingsplatsen för hans onlinenärvaro.

Disruptive Media (Annika Lidne)
Förutom att arrangera konferenser och event samt ägna sig åt rådgivning och konsultuppdrag med webbfokus, bloggar Annika Lidne om den ständigt pågående utvecklingen. Siffror och statistik över användande blandas med trendrapporter och analyser. Hon förklarar buzzwords och begrepp på ett pedagogiskt sätt och är också frikostig med tips och råd för hur du kan jobba med internet och sociala medier på ett sätt som ger resultat.

Doktor Spinn (Jerry Silfwer)
Jerry Silfwer är pr-konsult och digital strateg på Whispr Group. Under namnet Doktor Spinn skriver han om digitala kanaler och sociala medier med ett PR-perspektiv. Han är även med i redaktionen bakom Same Same But Different och publicerar både analyser och mer handfasta tips på sin egen blogg. Han är även grundaren av nätverket PR of Sweden, ett community för PR-branschen.