Att det kan vara en bra idé att skaffa en mobilapplikation för att marknadsföra ditt företag är idag självklart. Men när du väl bestämt dig är svaren inte alltid lika självklara. Ska du utveckla din mobilapp för Iphone eller Android, eller kanske för alla tillgängliga operativsystem? Vad ska appen innehålla? Vad krävs rent tekniskt och kompetensmässigt av dig som beställare?

Det är några av frågorna som kan dyka upp på vägen. För att reda ut begreppen och ge dig en knuff i rätt riktning har vi pratat med två app-experter.

Niklas Jonson är en av hjärnorna bakom bland andra Prisjakts app för Iphone och vd på företaget Appcorn.* Hans främsta råd är att man inte ska göra en app bara för att man vill, utan för att man behöver den.

– Det är viktigt att börja med att hitta behovet. Prisjakt är ett bra exempel på en app som fyller ett tydligt behov, den ger användarna möjlighet att kolla priser när de står i butiken, säger han.

– Ett tag gjordes det mycket onödiga appar för sakens skull men det börjar bli bättre.

Vad en bra applikation ska innehålla beror självklart på idén och vad det är för typ av app, men en tumregel är att den inte ska innehålla för mycket.

– En bra app är enkel, smidig och riktigt bra på det den gör. Då kommer folk att använda den, säger Niklas Jonson.

Den som ska beställa en app behöver ingen specialkompetens eller några avancerade tekniska kunskaper. Initialt räcker det med en bra idé, menar Niklas Jonson.

– Har du idén så kan du göra mycket av det resterade arbetet tillsammans med utvecklarna. Har du redan en webbtjänst och vill få den som en mobilapp kan det dock vara bra att i förväg fundera över vilka funktioner du vill ha med i appen.

– Du bör även vara klar över att Iphone och Android inte fungerar likadant och att det tar längre tid om du plötsligt vill utveckla appar till båda systemen.

Beroende på vilken typ av applikation du vill utveckla kan det krävas vissa tekniska förutsättningar för att det ska fungera.

– Om du vill att din app ska kommunicera med din webbtjänst krävs det ett api. I Prisjakts exempel måste appen hämta resultaten på Prisjakts server efter att användaren skannat in en produkt. För att det ska fungera krävs ett api för att webbtjänsten och appen ska kunna prata med varandra.

Du kan utveckla mobilappar för en mängd olika operativsystem där förutsättningarna skiljer sig en hel del åt. Ska du lansera din app i Sverige är det idag i första hand Iphones operativsystem iOS och Googles Android som gäller. Vill du bredda ytterligare och nå ännu fler användare kan det var läge att även utveckla för operativsystemet Symbian som används av Nokias smarta mobiler.

Vill du satsa internationellt är Symbian fortfarande absolut störst och starkt dominerande på många marknader. Och även Research in Motions Blackberry OS är extremt stort utanför Sverige, speciellt i Nordamerika.

Android är mer öppet och låter dig göra mer saker medan Iphone är lättare och mer stabilt att utveckla för. Ska du välja en av dem så är det i huvudsak din målgrupp som avgör vilket system du bör satsa på.

– Analysera din målgrupp och se var du har flest användare. Väljer du båda systemen bör du vara medveten om att plattformarna är olika och acceptera skillnaderna i gränssnitt och liknande, säger Niklas Jonson.


* Prisjakts Android-app, utvecklad av bland andra Jonas Petersson, vann 2009 förstapriset i tävlingen SADC.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

App är en förkortning av det engelska ordet application som betyder applikation eller program. En mobilapp är ett litet datorprogram skräddarsytt för att köras på en smartphone / smart mobil där syftet är att utföra specifika uppgifter.

Det kan exempelvis vara en mobilanpassad sajt, underhållning i form av ett spel eller ett nyttoprogram som till exempel en ordbehandlare.

7 svenska appar att inspireras av
Prisjakt
Eniro
SVD Quiz
Igiro
True Caller
Nordea
Rebtel