Håller du på att starta eget eller dra igång ett helt nytt spännande webbprojekt? Låt inte frågan om var din sajt ska ha sitt fysiska hem hålla dig kvar i startblocken. Visst måste du ta reda på om ditt hosting-alternativ klarar de krav just din verksamhet har på teknik och support, men i startskedet är det knappast driftslösningen som är utmaningen. Ta reda på vad du tror att du behöver, checka in på ett seriöst webbhotell och kör hårt!

– Ska du ha en sajt, blogg eller webbshop för privat bruk eller för den lilla eller medelstora firman kan du utan tvekan ha shared hosting, säger Jimmie Eriksson, kontorschef på Loopia, och får medhåll av konkurrenten Bineros vd Anders Aleborg.

– Dagens webbhotell levererar en tjänst som passar de flesta innehållsmässigt både i form av utrymme, trafik och databaser samt skriptspråk. Jag skulle vilja säga att 95 procent av alla webbplatser på nätet driftas av webbhotell i dag.

Siffran är svår att leda i bevis, men Stiftelsen för Internetinfrastruktur uppskattar att åtminstone mellan 70 och 80 procent av sajterna under se-domänen driftas på traditionella webbhotell.

Ett vanligt webbhotellspaket passar dock inte alla. Det Jimmie Eriksson beskriver som shared hosting innebär att du delar serverutrymme med andra webbhotellskunder.

Om leverantören väljer att tränga in alltför många sajter på en och samma server kan det påverka prestanda. En plötslig besöksexplosion på en sajt som du delar server med kan till exempel drabba din sajt i form av längre svarstider. Leverantörerna försöker eliminera problemet genom så kallad lastbalansering, men vill du själv sitta i förarsätet kan det vara läge att ta nästa steg och skaffa en virtuell privat server, vps.

Bineros vd Anders Aleborg.
Cirka 95 procent av alla webbplatser driftas av webbhotell i dag, uppskattar Bineros vd Anders Aleborg.

Genom att dela upp en fysisk server i flera olika delar får du en egen del av en server som du själv har full kontroll över. Du konfigurerar själv din virtuella privata server vad gäller operativsystem, säkerhetsinställningar och program. Vps är alternativet mellan det vanliga webbhotellspaketet och en egen dedikerad server, sett till både pris och prestanda.

– Ett webbhotell är ofta begränsande både i kapacitet och i funktionalitet. Detta på grund av att det är en standardplattform gjord för den stora massan. Men så fort man tar steget mot en egen server – virtuell eller fysisk – bör du ha kunskap om operativsystem samt ha generella administrativa serverkunskaper, säger Johan Christenson, vd på City Network.

En dedikerad server är alltså en fysisk server som du hyr av leverantören. De flesta större webbhotell erbjuder såväl virtuella som dedikerade servrar. Du bestämmer hur servern ska konfigureras medan webbhotellet, som äger hårdvaran, ser till att driften fungerar.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning