E-böcker har slagit igenom och det finns numera hundratals olika läsplattor. Det vill Readmill spinna vidare på. Tjänsten, som ännu är i stängd beta, går ut på att socialisera e-boksläsandet och bli ett socialt nätverk för e-böcker.

Det handlar inte om att lista alla böcker man någonsin har läst, utan om att dela med sig av upplevelser om den bok man läser just nu.

Nästa steg är att tjänsten ska leverera rekommendationer på böcker utifrån användarens sociala graf kring e-boksläsandet. Inom kort kommer en Ipad-app som stödjer det öppna formatet e-pub, och man ska inte bara kunna följa vänner utan även andra man ser upp till.

Pengarna tänker Readmill-gänget tjäna på bokutgivare som behöver en plattform för att marknadsföra sina e-böcker. Utmaningen ligger i att det finns väldigt få standarder för hur läsarna ser ut och vilka data de delar med sig, samt att de stora spelarna Amazon och Apple har stängda ekosystem. Bolaget drivs från Berlin, där grundarna Henrik Berggren och David Kjelkerud tar del av startup-scenen.

Readmill
Socialt nätverk för e-böcker.
Grundare: David Kjelkerud och Henrik Berggren.
Startades: 2010
Anställda: 5
Ort: Berlin
Omsättning: för tidigt att säga
Ägare: Grundarna Henrik Berggren och David Kjelkerud och ännu okända investerare.
readmill.com

Fakta

Internetworld har kontaktuppgifter till ett stort antal inkubatorer, riskkapitalister och entreprenörsnätverk i Sverige, en lista som blir allt längre för varje år.

Från personerna på den listan får vi in massor av tips. Dessutom bidrar våra läsare med mängder av förslag på personer via vårt nomineringsformulär på Internetworld.se. Vi har även använt Twitter, Facebook och Rättviseförmedlingen för att få in tips.

När alla tips och förslag hade kommit in fanns det ett par hundra webbentreprenörer på listan. Därefter gjorde vi research och intervjuade både tipsare och entreprenörer för att slutligen välja ut de 25 entreprenörsbolag som vi tror mest på under 2011.

Både affärsidé och person/er räknas enligt följande kriterier:

  • drivkraft och visioner
  • affärsidé
  • risk
  • affärsmodell
  • potential för framgång 2011