Terapi med hjälp av din Iphone. Ja, nästan i alla fall. Hoa’s Toolshop utvecklar digitala produkter för beteendeförändringar. Deras första produkt är appen Viary, som ska hjälpa bland andra psykologer, coacher och organisationskonsulter i arbetet med att samla in data om beteenden och värderingar hos sina klienter.

Med detaljerad statistik över klientens utveckling kan behandlingen bli både anpassad och effektiv. Bakom tjänsten står bland andra Hoa Ly, som även jobbar på Psykologifabriken som psykolog och föreläsare och doktorerar vid Linköpings universitet. Appen Viary ingår i doktorandarbetet och i en studie som han hoppas ska kunna resultera i den första större vetenskapliga artikeln kring mobila verktyg för psykologisk självhjälp i världen.

Det här är en spännande utveckling inom en stor, men fortfarande väldigt analog bransch. Än så länge är Hoa’s Toolshop ingen guldgruva, men de första kunderna börjar dyka upp och utvecklingen ser ljus ut.

Hoa’s Toolshop
Utvecklar digitala verktyg för analys och psykologisk hjälp åt både professionella och klienter.
Grundare: Niklas Laninge, Arvid Janson, Hoa Ly och John Airaksinen.
Startades: 2011
Anställda: 4
Ort: Stockholm
Omsättning: ingen än
Ägare: Psykologifabriken äger fem procent av bolaget. Resten ägs av grundarna Hoa Ly, Arvid Janson, John Airaksinen och Niklas Laninge. Vinnova har nyligen investerat 300 000 kronor i bolaget genom satsningen Vinn nu.
www.hoastoolshop.com

Fakta

Internetworld har kontaktuppgifter till ett stort antal inkubatorer, riskkapitalister och entreprenörsnätverk i Sverige, en lista som blir allt längre för varje år.

Från personerna på den listan får vi in massor av tips. Dessutom bidrar våra läsare med mängder av förslag på personer via vårt nomineringsformulär på Internetworld.se. Vi har även använt Twitter, Facebook och Rättviseförmedlingen för att få in tips.

När alla tips och förslag hade kommit in fanns det ett par hundra webbentreprenörer på listan. Därefter gjorde vi research och intervjuade både tipsare och entreprenörer för att slutligen välja ut de 25 entreprenörsbolag som vi tror mest på under 2011.

Både affärsidé och person/er räknas enligt följande kriterier:

  • drivkraft och visioner
  • affärsidé
  • risk
  • affärsmodell
  • potential för framgång 2011