Långivare som Kiva har visat att många bäckar små faktiskt kan bilda en å. Crowdfunding, att låta många små aktörer finansiera olika projekt, är något som utvecklats tack vare internets möjligheter.

Funded By Me är tjänsten som vill hjälpa entreprenörer, kreatörer och forskare att hitta finansiering till sina projekt, och bakom bolaget står bland andra Daniel Daboczy. Han har en bakgrund som kurator inom konstvärlden och vet vad som krävs för att finansiera olika kulturprojekt, lärdomar som han har tagit med sig in i bolaget. Än så länge finns tjänsten bara i Sverige, men till sommaren och hösten planeras en expansion i Norden och Baltikum.

En framgångsfaktor tycks vara möjligheten till lokal förankring samtidigt som en starkare koppling mellan givare och entreprenörer skapas. Grundarna tror även på möjligheten att samarbeta med organisationer och myndigheter som Tillväxtverket för att kunna lyfta upp och finansiera mångfalds- eller landsbygdsprojekt.

Funded by me
Plattform där entreprenörer, producenter, musiker, konstnärer
och projektskapare kan samla in finansiering genom crowdfunding (användarfinansiering) från många små privata finansiärer.
Grundare: Arno Smit, Daniel Daboczy och Eric Weber
Startades: september 2010, lanserades i mars 2011
Anställda: 3
Ort: Stockholm
Omsättning: 1,5 miljoner kronor under 2011 (egen prognos)
Ägare: Två av grundarna, Daniel Daboczy och Arno Smit, äger bolaget tillsammans.
www.fundedbyme.com

Fakta

Internetworld har kontaktuppgifter till ett stort antal inkubatorer, riskkapitalister och entreprenörsnätverk i Sverige, en lista som blir allt längre för varje år.

Från personerna på den listan får vi in massor av tips. Dessutom bidrar våra läsare med mängder av förslag på personer via vårt nomineringsformulär på Internetworld.se. Vi har även använt Twitter, Facebook och Rättviseförmedlingen för att få in tips.

När alla tips och förslag hade kommit in fanns det ett par hundra webbentreprenörer på listan. Därefter gjorde vi research och intervjuade både tipsare och entreprenörer för att slutligen välja ut de 25 entreprenörsbolag som vi tror mest på under 2011.

Både affärsidé och person/er räknas enligt följande kriterier:

  • drivkraft och visioner
  • affärsidé
  • risk
  • affärsmodell
  • potential för framgång 2011