Hannes Skirgård, Goldfish CRM. Att jobba hemifrån eller från ett kafé är knep som många ensamföretagare använder för att spara in på höga lokalkostnader.

Entreprenören Hannes Skirgård, som bland annat driver Goldfish CRM, gör precis tvärtom. Han har tillsammans med tre andra företag hyrt stora, dyra lokaler på bästa adress i centrala Stockholm. Och tjänar pengar på det.

– Vi har anpassat hela möblemanget för att det ska vara lätt att göra om. Vi hyr ut lokalerna och för varje dag vi hyr ut får vi in ungefär 25 procent av månadshyran. Vi går break even vid fyra dagars uthyrning. Och vi kan ju även hyra ut alla helger, säger Hannes Skirgård.

I stället för att skaffa skrivbord har de investerat i ett stort konferensbord som kan tas itu. Varje del fungerar som ett bord för fyra, och sätter man ihop delarna kan man hålla konferens för 18 personer. Alla kablar har satts fast på undersidan av bordet för att inte synas. En extern person som jobbar på provision tar hand om det praktiska kring uthyrningen.

– När vi hyr ut lokalen plockar vi undan våra personliga grejer och lägger dem i hurtsar som vi rullar iväg. Vi har också låsbara skåp där vi ställer in datorer, de flesta har bärbara som man kan lyfta undan, säger Hannes Skirgård.

Genom att använda lokalen till annat än bara vanligt kontorsarbete kommer Hannes Skirgård och hans entreprenörskollegor undan billigt, och får lokaler på bästa adress där tre till fyra personer delar på 50 kvadrat. Dessutom är det ett rivningskontrakt, vilket gör att uppsägningstiden är kort.

En annan metod som Hannes Skirgård använder för att spara pengar är att han tar in kunder så tidigt som möjligt i sina projekt. På det sättet kan kunderna finansiera utvecklingen.

– Många ska vara jättehemliga med sin idé. Men tar man in kunder tidigt får man dels in pengar, dels sparar man tid på att produktutvecklingen går mycket fortare. Att ha några testkunder som beställare blir ofta bra, säger han.

Hannes Skirgård rekommenderar också att man börjar som företagare redan vid unga år. Det är enklare och billigare att dra igång eget innan man har skaffat sig stora utgifter. Själv startade Hannes Skirgård eget redan som 16-åring.

Fast det rådet är ju svårt att följa om man redan hunnit bli 35?
– Ja, men om man är 35 och anställd kanske man kan börja med att gå ner till 80 procent först, och senare halvtid, och driva företaget vid sidan av.

Men den stora besparingen för en webbentreprenör i dag är egentligen en helt annan, påpekar Hannes Skirgård. De stora slantarna sparar man på alla öppen källkods-verktyg som finns tillgängliga när man utvecklar sin tjänst.

– Det är ju inte något nytt, men om man jämför med hur det var för tio-tjugo år sedan är det stor skillnad.