När webbyrån Söderhavet fick i uppdrag av Internetworld att göra om valfri svensk sajt föll valet på scb.se. Omgörarna beskriver sig själva som ett gäng grafglada statistikälskare med en förkärlek för myndighetssajter. Anledningarna till att de valde just scb.se var många.

– Vi älskar statistik, eller rättare sagt att visualisera statistik. Och vi känner en frustration när vi använder scb.se, sajten går att göra betydligt mer levande, säger Samuel Svensson, konceptutvecklare och ad på Söderhavet.

Kärnan i Söderhavets koncept för det nya förslaget kommer från SCB:s uppdrag, som är att sprida statlig statistik. Söderhavet vill ta det steget längre än SCB gör i dag och paketera om informationen.

– Vi vill skapa en vacker värld full av lust. Sajten ska vara användbar och samtidigt rolig och lekfull, säger Erik Lidsheim, vd på Söderhavet.

– Vi ville se hur stram man kan vara utan att man tappar lusten, inflikar Ola Olsson, designer på Söderhavet.

De största problemen med SCB:s nuvarande sajt är att den är oinspirerande och att det är svårt att hitta, menar omgörarna.

– Alla som besöker sajten förstår att här finns all information man kan önska sig, men de vet inte riktigt hur de ska komma åt den. Vi vill lyfta innehållet och göra det tillgängligt för en bredare målgrupp, även om expertfunktionaliteten ska finnas kvar, förklarar Ola Olsson och fortsätter:

– Jag provade själv att söka på hur många bilar det finns i Sverige, men fick inga träffar. Den typen av information ska vara lätt att hitta. Vi vill med små nätta steg leda fram till relevanta svar utan att besökaren tappar lusten.

I den nya skissen har man, för att skapa lust och lek, byggt nytt, paketerat om och lyft fram viktiga delar som i dag ligger undangömda på sajten.

Nyheterna, som är en viktig komponent för att locka till läsning, har fått en ny förpackning och ett stort utrymme på förstasidan. De presenteras med lockande rubriker, spännande illustrationer och tydliga ingångar till fördjupning.

– Alla siffror har en disclaimer (undantag eller reservation) och i dagsläget börjar SCB i den änden. Vi vill vända på det och i stället visa de spännande siffrorna först, säger Samuel Svensson.

Den som vill läsa mer om en nyhet kan göra det genom att klicka på länkarna längst ned i puffen. Där väntar en ny variant av det gamla pressmeddelandet som är lättare att överblicka och mer användarvänlig.

– Tanken är bland annat att ge ett gladare intryck och att innehållet ska vara lättare att dela, förklarar Peter Bergström, praktikant och en av dem som jobbat med den nya formen.

Han berättar också att de har låtit sökfältet följa med in på nyhetssidan för att upphäva det hierarkiska och förstärka intrycket av att man hela tiden är i en kontext. Slutet på en artikel innebär inte slutet på sajten.

En annan nyhet är fråga och svar-puffen, som också har fått stor plats på första sidan. Frågorna är inte SCB:s eget urval utan väljs utifrån vad folk söker på när de besöker sajten.
– Vi ville lyfta fram och visualisera det folk verkligen vill veta och skapa intressanta ingångar, säger Ola Olsson.

SCB har i dag liknande tankar och lyfter på förstasidan fram siffror och relevanta länkar. Men myndigheten får inte riktigt till det, menar omgörarna på Söderhavet, som har tagit det ett steg längre, med större siffror och mer iögonfallande bilder. De fungerande verktyg och analyser som redan finns på SCB har lyfts fram och fått fasta platser på den nya sajten.

Även den nya designen ska bidra till att skapa lust och väcka nyfikenhet hos besökarna. Den är ren och inspirerad av den gamla klassiska boken ”Så funkar det”.

– Färgerna fanns redan på scb.se och vi har försökt att hålla formen enkel och luftig så att fokus hamnar på statistiken, säger Samuel Svensson.

Det svåraste var enligt Samuel Svensson att hitta tonen, bestämma vad som skulle tas bort och att veta vad folk egentligen vill veta.
– Vi har kanske förenklat lite väl mycket, men jag tror att det är bättre än motsatsen, förklarar han och påpekar att de av utrymmesskäl flyttat säljdelen (där SCB säljer exempelvis rapporter och analyser) till artikelsidan när de tog fram skissen.

Där hamnar den dessutom i kontext, när behovet uppstått. Men vi förstår såklart att verkligheten är lite mer komplex än så här.

Klicka på bilden eller här för att se Söderhavets förslag

Klicka på bilden!

Fakta

  • Bygg din sajt utifrån söket. Satsa på en riktigt bra sökmotor och låt den ta plats. En sökfunktion som är central på sajten signalerar att funktionen fungerar. En liten, undangömd sökruta signalerar det motsatta.
  • Lyft fram och visualisera det folk vill veta. Jobba redaktionellt med några relevanta frågor och lyft fram dem ordentligt. Då blir de intressanta ingångar som lockar till fördjupning.
  • Håll designen luftig och enkel. Genom att låta formen stå tillbaka hamnar fokus mer naturligt på innehållet och det som är viktigt.

______________________________________________

Om Söderhavet
Grundat: 2004
Affärsidé: Digital strategi, identitet, koncept och design för människor, inte maskiner.
Referenskunder: Coop, Fastighetsbyrån, Polisen, Bonnier, Svenska Spel, Holmen.
Antal anställda: 20
Finns i: Stockholm
Webbadress:
www.soderhavet.com