Årets SSWC handlade mycket om hur webben kan vara ett hjälpmedel för de stora frågorna, som exempelvis hemlöshet, svält, klimatfrågan, sjukvårdsupplysning i tredje världen och psykisk ohälsa. Men också om arbetsprocesser, gamification, crowdsourcade projekt och elitdiskussioner. Och mingel med fåren, festivalkänsla och allsång såklart.
– Vi bygger bara upp ramarna så kommer alla och fyller dem med kreativt innehåll. Då uppstår den där magin som bara kan finnas på Tjärö, säger Tomas Wennström, webbentreprenör och arrangör av SSWC tillsammans med Kristin Heinonen.
SSWC pågick från torsdag till söndag, med sex stycken deltagardrivna sessioner i timmen under fredagen och lördagen som varvades med ”Tjäröjoggen”, yoga, dans, bad och social media-horror-stories. Det var tredje gången campet anordnades och för andra gången lockade det hela 400 personer, som webbentreprenörer, webbutvecklare, affärsutvecklare, marknadsförare av olika slag och journalister med flera, till ön Tjärö i Blekinge skärgård.
– Är du elit?
Den frågan ställde frilansskribenten Erik Laakso till Brit Stakston, sociala medier-expert och PR-konsult på JMW kommunikation, under sessionen ”Twittereliten slår tillbaka”
– Ja, svarade Brit Stakston.
– Genom att jag är en förebild för andra och jag har bidragit till att startskottet för arbetet med sociala medier hos företag, fortsatte hon.
Diskussionen var spretig, men handlade mycket om vilket ansvar och vilken makt som ligger i att vara elit (vad nu definition på twitterelit är).
– Twittereliten har för mig alltid handlat om makt och människor som får agera utanför den här kretsen och bland annat sitta i morgonsoffor och kommentera. Jag tycker att det är oproblematiskt, men att det blir problematiskt när man frånsäger sig den makten, sa Hampus Brynolf, rådgivare på Intellecta, under sessionen.
Brit Stakstons tes under SSWC, som hon pratade om under elitsessionen och under en session med rubriken ”Bäst-före-datum för sociala medier-experter!? Dags att logga ut?”, var att det är dags för sociala medier-experter att ta ett steg tillbaka och låta dem som jobbar med sociala medier ute på företagen ta ton (lyssna på hennes resonemang i videon nedan).
I twitterflödet under campet kallades vissa diskussioner på SSWC för navelskåderi, främst kopplat till den om twittereliten. Frågan var en het potatis under förra årets camp och drogs en vända till i år. Den allmänna känslan bland deltagarna var att elit eller inte så är det viktigt att få träffas och utbyta erfarenheter med människor som förstår varandra. Och vilken bransch åker egentligen ut till en ö och tältar eller bor i stugor utan toalett för att göra det. På det sättet kan man säga att den delen av webbranschen har hittat något unikt.
Men elitdiskussionen fick ändå ta relativt lite utrymme på årets camp och nätaktivism fick ta desto större del med sessioner som ”Nätaktivism vs. hårdare regler”, som handlade om hur nätaktivism kan fungera självsanerande och om utvecklingen av hårdare regler på nätet. Och sessionen ”Den arabiska våren – hur kan vi stötta?”, där man pratade om revolutionerna i Mellanöstern då det skedde försök att stänga ner internet, en fråga som har aktualiserats i och med upploppen i London och runtom i Storbritannien under sommaren. Årets middagstalare, Kinga Sandén, utrikesredaktör på Sydsvenskan och som bevakat revolutionen i Iran, pratade på samma ämne och sa bland annat att det inte är internet som gör revolution och att internets påverkan både är på gott och ont.
Efter sessionerna på fredagen, under eftermiddagstimmarna som gick under rubriceringen ”off-topic” på SSWC, samlades ett gäng deltagare runt lägerelden nere vid en av bryggorna för att prata om entreprenöriella lösningar på världsproblem. På lördagseftermiddagen träffades de igen och berättade om vad de kommit fram till och gav input till varandras idéer, som handlade om allt från hur Stockholms lokaltrafik ska styras upp till hur man kan lösa så att länder i tredje världen får tillgång till sjukvårdsupplysning.
Det fanns även möjlighet att få en stor dos av arbetsprocesser och metoder för att effektivisera vardagen. Bland annat i sessioner om GTD – getting things done och att leka sig fram till en mer kreativ arbetsmiljö, mekanismerna bakom gamification eller hur vi kan effektivisera möten. En dragning handlade om ”webbninjakunskaper” på webben – om hur vi kan bli snabbare på nätet genom exempelvis olika program, applikationer eller kortkommandon.
– Räknar man ihop det så tillslut kanske man till och med har tjänat in dagar och år av sin arbetstid, säger Hampus Brynolf, som höll i sessionen, i en intervju med Sveriges Radios Medieormen.
Flera av sessionerna under SSWC filmades och en länklista till videor och det som skrivits om campet har Jan Vidéren samlat i en bloggpost.
Vid sidan om sessioner och aktiviteter hade flera deltagare byggt webbtjänster inför SSWC. Bland annat Hampus Brynolfs, ”Facewall” där man kunde se bilder på alla deltagare och Mikael Lindströms ”SSWCKOLL” där deltagarna kunde gissa vem personerna var med hjälp av bilder, namn eller twitternamn.
– Det blev kanske det bästa SSWC hittills, säger Tomas Wennström, på söndagskvällen när campet var slut.
– Det var väldigt lyckat att vi körde en dag till. Vi kom in i en ännu bättre stämning och man delade med sig av mer och det var mindre stressigt. Det var ju många som tänkte att det här är ju tredje gången och nu får vi se om konceptet håller, säger han.
Han tippar på att det var ungefär 40 procent nya deltagare på årets camp jämfört med de som kom förra året.
– En grej som jag tyckte var häftigt var när jag gick en tekniksession som skulle handla om databaser och där var tre av Sveriges bostadssajter som pratade med varandra och bytte erfarenheter fast de är konkurrenter. Sedan gick de till Hemnet-tältet och fortsatte diskussionen. Det är sådant som händer på SSWC.
Blir det ett SSWC nästa år?
– Det ser ut att bli ett SSWC 2012, vi ska landa här hemma och packa upp allt på vinden innan vi tar ett beslut. Många av deltagarna har sagt att de ska komma tillbaka nästa år och då är det bra om vi kommer tillbaka också.
– Vi kommer att bestämma det under hösten.
Förra året pratade du om framtiden i termer av ett ”webbstock”? Vad tänker du kring det nu?
– Lite av ett webbstock är det redan idag. Många tältar och det är en hajk med friluftsliv. Om vi ska göra SSWC större är en svår fråga, för 400 personer är en bra storlek. Jag är fortfarande intresserad av att SSWC ska växa, men frågan är om det är en bra idé med fler folk.
Upplev SSWC i bilder! Träffa några av deltagarna och läs mer om helgens camp i bildspelet.