Anna Wikland: "Var rak i din kommunikation"

Från Hollywood och pr-branschen till sökmotorer och sponsrade länkar. Anna Wiklands år i USA ­lärde henne betydelsen av tydlig kommunikation.

– Jag har alltid tyckt om att jobba med människor och med kundrelationer.

Anna Wikland har bland annat jobbat i USA med varumärkesstrategier för modebolag i Hollywood och med marknadsföringsaktiviteter riktade mot stora amerikanska försäkringsbolag.

– Jag studerade marknadsföring och kommunikation på ett universitet i Kalifornien. Det jag lärde mig under mina fem år i USA har jag haft nytta av många gånger även sedan jag flyttade hem till Sverige.
Som ung tjej i en snabbt föränderlig värld var det viktigt för Anna Wikland att tro på sig själv och våga ta plats.

– Även om jag tidigt arbetade mot personer i ledningspositioner som var betydligt äldre än jag upplever jag att det har fungerat hur bra som helst, och jag har inte upplevt att det funnits några hinder på vägen.
I dag har hon styrelseproffset Gunnel Duveblad, med bakgrund bland annat från it-företaget EDS, som mentor.

– Med henne kan jag stöta och blöta allting. Även en av min pappas gamla vänner, Björn Sahlström, har fungerat som en viktig mentor för mig i mitt arbete.

Anna Wiklands roll i dag handlar mycket om försäljning, något alla branscher har behov av. Men den digitala världen är mer föränderlig än de flesta traditionella branscher.

– För mig betyder det att jag också måste vara mycket mer snabbfotad och beredd på att ställa om än tidigare. 
Det utåtriktade arbetet är något som präglat alla hennes roller.
– Jag älskar att träffa människor och hjälpa företag.