Det är lätt att glömma, med aktuella fenomen som Facebook, Twitter, Groupon, Appstore och Angry Birds, men sök var en gång den absolut hetaste nischen på internet. Alla ville jobba på Google, som fortfarande är en mycket populär arbetsgivare. Men då var det inte på grund av Android, Google plus eller Youtube, utan för att Google hade världens bästa och coolaste sökmotor.
I dag, några år senare, är Google ett jättebolag som lika mycket associeras med sociala tjänster och komplicerade relationer till mobiltillverkare, som med sin sökmotor. Sök anses helt enkelt inte vara lika sexigt längre.
Sökbranschens status och medieutrymme avspeglar dock varken tillväxt eller intäkter i sökbranschen. En nyligen publicerad rapport från analysfirman Econsultancy uppskattar att sökmarknaden i Nordamerika har vuxit med 16 procent under 2011.
Under året har företag spenderat över 19 miljarder dollar på marknadsföring kopplad till sök. Google, den största aktören på sökmarknaden, rapporterade en 31-procentig ökning av intäkterna för tredje kvartalet 2011 jämfört med samma period 2010. Sett till siffrorna är sök hetare än på länge.
Två saker som har hänt sedan sök var coolast på internet är den sociala boomen och den mobila revolutionen. Och det är dessa två rörelser som påverkar sökbranschen mest just nu.
Facebook och Twitter har blivit två av nätets mest inflytelserika bolag. Inte för att de tjänar en massa pengar, för det gör de ju inte direkt, utan för att de samlar stora mängder användare som tillbringar massor av tid där (Facebook) och för att de uppdateras i realtid och vänder upp och ned på sociala hierarkier (Twitter).
Eftersom de sociala tjänsterna har blivit en så stor del av våra liv genererar de massor av data och innehåll. Det gör dem viktiga för Google och de andra sökmotorerna. Det innehåll vi producerar i sociala medier måste gå att hitta med sökmotorn, annars blir den mindre viktig för användare som har vant sig vid Facebook och Twitter som informationskällor.
Ännu mer viktigt för sökmotorerna är att vårt gillande på Facebook och vårt twittrande berättar vad vi tycker om saker och ting. Det är värdefulla data för sökmotorn, som ska hjälpa oss att hitta det bästa innehållet på nätet, innehåll som är relevant för just den som söker. Här kommer vi troligen att få se stor utveckling hos söktjänsterna de närmaste åren.
Att sociala tjänster är viktiga visar inte minst Googles bonussystem för de anställda, system som är direkt knutna till hur väl sökjätten kan implementera sociala funktioner i sina tjänster. Det handlar alltså inte bara om tjänsten Google plus, som har tagits emot med blandade reaktioner. Googles sociala ambition är större än så.
– Vi försöker att lägga ett socialt lager på alla våra tjänster. Nu kan man till exempel ”gilla” sökresultaten och till och med annonser med +1-funktionen, säger Nicole Haman, team leader på Googles Stockholmskontor och ansvarig för företagets detaljhandelssektor.
Nicole Haman förklarar att en viktig del för Google är att bevara det sociala över tid och över olika tjänster. Föreställ dig att en av dina vänner just har markerat att hon gillar ett visst hotell på Mallorca. I ditt sociala flöde där och då betyder det inte mer än att en av dina vänner solar och badar på semestern. Kul, men inget du fäster större uppmärksamhet vid.
Men när du själv ett år senare söker efter boende på Mallorca ska din väns uppdatering finnas med i sökresultatet, eftersom den troligen är superrelevant för dig.
– Undersökningar visar att många som bokar resor går in och kollar på Facebook för att se vart deras vänner har rest och från vilka platser de har lagt upp bilder, och så åker de till samma ställe, säger Sara Andersson, grundare av sökföretaget Search Integration och styrelsemedlem i Sempo Scandinavia, branschorganisationen för sökmarknadsförare.
På så sätt kan sökresultaten förbättras för användarna genom att sökmotorerna tar hänsyn till sociala tjänster. Exemplet ovan är dock inte en realitet i dag. Vad som däremot redan har hänt är att Google bedömer kvaliteten på innehåll genom att titta på hur många ”Gilla”-markeringar på Facebook eller omnämnanden på Twitter en sida har. Betydelsen av dessa förväntas växa den närmaste tiden, enligt många bedömare.
Det betyder att den som vill synas måste tänka på faktorer utanför den egna sajten.
– Folk börjar förstå att allt är sökbart och att de måste optimera sina bilder, Youtube-videor och sin närvaro i sociala medier, säger Sara Andersson om utvecklingen.
En som däremot inte tror att socialt kommer att bli det nya inom sökutvecklingen är Magnus Bråth, sökexpert på seo- och webbyrån Pineberry.
– Många tror att socialt sök är framtiden. Jag är inte alls säker på den utvecklingen. Det finns för stor felmarginal där och för många sätt att fuska. Det är väldigt lätt att klicka ”Gilla” på Facebook och det är inte säkert att det säger så mycket. Bara för att min mamma gillar en bärbar dator behöver det inte betyda att det är den bästa datorn.
Magnus Bråth ser heller inte att aktivitet i sociala medier skulle väga in så mycket i hur Google rankar sina resultat, i alla fall inte ännu.
– Vi har gjort egna tester på detta och vad vi kan se är en länk från en stor tidningssajt fortfarande mer värd än 200 tweets.
16 procent har sökmarknaden i Nordamerika vuxit med under 2011. Källa: Econsultancy.
96 procent av sökningarna på webben i Sverige i november gjordes med Google. Källa: gs.statcounter.com.
75 procent av svenskarna, eller 5,2 miljoner personer, söker efter information om varor och tjänster på nätet.
Källa: ”IT bland individer 2011”, Statistiska Centralbyrån.
De viktigaste trenderna på sökområdet just nu kan sammanfattas med orden socialt, mobilt och lokalt.
Socialt. Innehållet som produceras i sociala medier och nätverk måste gå att hitta med sökmotorerna. Dessutom visar användarnas aktiviteter i sociala medier vad de tycker om produkter, företeelser, tjänster med mera och kan därför användas för att ge mer relevanta sökresultat.
Mobilt. De mobila enheterna har både genererat fler sökningar och andra typer av sökningar. Mobilen gör det lättare för användarna att röra sig mellan online- och offlinevärlden, när de till exempel gör research på nätet inför ett köp i en fysisk butik. Det mobila (och det lokala) söket ger också nya aktörer, som exempelvis restauranger, större anledning att synas i sökresultaten.
Lokalt. Det lokala söket är nära kopplat till det mobila. Den som söker via mobilen är ofta ute efter en plats eller ett företag i närheten.