– Jag besökte Ikea i Pennsylvania och tänkte att en nation som kan skapa något sådan måste jag besöka. Jeff Jarvis inledde sin presentation på Webbdagarna med att beskriva sitt intryck av Sverige, som han nu besökt flera gånger.

Hans presentation kretsade mycket kring öppen och möjligheterna det innebär.

– Vi ser många försök att begränsa internet och jag är oroad över det. Privatlivet är viktigt och behöver skyddas, men när en ny teknik kommer och förändrar hur vi lever måste vi ändra våra normer. Fram till dess så blir vi oroade av det. Och där är vi nu när det gäller internet.

– Ni svenskar publicerar inkomstuppgifter online och det gör amerikaner förskräckta.

Tyskarna blev upprörda över Google Street view och jurister i Tyskland uppmanade tyskar att be Google att blurra bilderna på deras hem på Google.

– Först tänkte jag att det var roligt, men sen blev jag störd av det. Det var bilder tagen på allmän plats på ett öppet motiv, och folk försökte begränsa det.

"Privacy" låter enkelt, men det kan betyda många olika saker enligt Jeff Jarvis. Hans slutsats handlar om etik. Det finns en etik kring att veta information om andra människor. Öppenhet är etiken kring att dela något.

– Varför skulle jag berätta för världen att min penis inte fungerar? Jag fick stöd från vänner som gått igenom samma operation och jag fick information jag aldrig skulle fått annars. Jag fick också andra män att gå och testa sig för prostatacancer. En bloggare anklagade mig för "over sharing". Det han sa var egentligen att jag skulle hålla tyst. Men jag var inte skyldig till "over sharing", det var han som var skyldig till "over listening". Låt mig vara mig själv och låt mig prata.

Fördelarna med öppenhet måste diskuteras enligt Jeff Jarvis. Han säger inte att man alltid måste dela all information, men den bästa delen av öppenheten är relationer. Transparens förbättrar relationer som företag har.

Jeff Jarvis skapade taggen #FUWashington på Twitter när han ville kritisera den ekonomiska politiken. Den tog fart och människor började använda den för att beskriva sin besvikelse över problem med räkningarna eller fattigdom. Det lärde Jeff Jarvis hur han skulle tolka Occupy-rörelsen som startade några veckor senare. Öppenhet ger oss möjligheten att organisera oss och agera med kraft som en grupp.

– Mark Zuckerberg säger inte att han förändrar mänskligt beteende, han säger att han underlättar mänskligt beteende. Han tycker också att alla företag måste bli sociala. Allt kommer att bli socialt eftersom vi redan är det som människor. Det är företagen som inte är det.

På en myndighetsnivå borde öppenhet och transparens vara obligatoriskt enligt Jeff Jarvis. Myndigheter har makten att göra saker med vår information som ingen annan har. Men det vi ser nu är en rush för att börja begränsa internet.

– Zarkozy tycker att han måste göra internet mer civiliserat. Han frågade om jag trodde det var farligt att skydda upphovsrätten, barnen eller privatlivet. Det beror på hur man gör det svarade jag. Många förslag låter bra och vissa är det också, men många leder till dåliga konsekvenser.

– Vad vi behöver nu är att ha en diskussion om principerna för ett öppet samhälle och de verktyg som behövs för att skapa det. Förändringen går väldigt snabbt, men jag har börjat fundera på om det egentligen går ganska långsamt. Boken tog inte sin form förrän 50 år efter att den uppfanns. Varför kallar vi det mobiltelefon, mina barn pratar aldrig i den. Fråga Gutenberg om han trodde att hans uppfinning skulle förändra hur vi ser på utbildning, religion och hela samhället. Han skulle antagligen vara lite tveksam till det.

Jeff Jarvis hävdar att det är en mänsklig rättighet att vara uppkopplad mot internet. Han jämför det med yttrandefriheten. När tyskarna säger att Google inte får ta bilder på allmän plats, vad är då allmän plats?