Berätta om begreppet crowdfunding, var kommer det ifrån?
– Fenomenet är urgammalt, både Frihetsgudinnan och Nordiska Museet byggdes eller startades genom att många gick ihop och skapade något tillsammans. Det som händer nu är att man, tack vare sociala medier och globaliseringen kan nå fler människor. Själva ordet crowdfunding myntades år 2006 och slog igenom stort i USA när IndieGoGo och Kickstarter började få framgångsrika projekt. Vi lanserades våren 2011 och då var begreppet relativt okänt i Sverige, och det fanns stor skepsis kring om det kunde funka.
– Framgångsrika företag har förstått att det finns ett enormt värde i att engagera sina fans och sina potentiella köpare som gärna vill vara delaktiga i realiseringen och finansieringen av projekt.
Vad är fördelarna med crowdfunding?
– Pengarna brukar ses som den positiva sidoeffekten. Förutom just pengar får du ambassadörer, och omgående ett betyg på att du och din produkt är rätt ute och om din kommande publik eller kundkrets kommer att engagera sig, vilket är ovärderligt. Genom crowdfunding når du direkt till dina kunder och bygger relationer som varar länge, och som stärker ditt case, och lättare driver dig åt rätt håll. Även projekt som inte blir supervirala eller når enorma framgångar, tycker ändå att de har fått feedback och lärt sig något om sig själva, sin produkt och sin marknad.
Vem investerar i crowdfundingprojekt?
– Det finns ett par kategorier eller typer av investerare. Först de som redan känner till dig eller din produkt. Sedan de som gärna vill vara en del av en cool story, eller vill vara delaktiga i en öppen och kreativ process. Sist är det sådana som tittar på det du erbjuder i gengäld, och gärna förhandsköper din kommande produkt eller tjänst genom att stötta dig redan i idé-stadiet.
Sverige är ändå en ganska liten marknad, hur mycket kan man få till sitt projekt i Sverige?
– Pengarna är en viktig del av processen men inte allt. Som exempel kan man se på Flippin Burgers, som drog in en liten summa pengar, men som skapade en enorm hype kring sin kommande lansering, där folk nu står i kö. Supporten från crowden ledde till den stora spridningen, med 185 ambassadörer som i stort sett arbetade gratis genom att passionerat sprida deras story.
– Den svenska marknaden är inte alls lika stor som i USA, och för att kunna verka på en liten marknad måste vi bygga en tjänst som är starkare och mer komplett, som täcker flera behov av finansiering. Därför kommer vi inom några månader att ge möjligheten att kunna erbjuda finansiärer andelar eller del av vinst, för tidig finansiering - equity crowdfunding.
Hur ser framtiden ut för crowdfunding i Sverige?
– Det här är bara början av ett paradigmskifte. Vi har turen att finnas i epicentrum av kreativitet och där nya idéer och lösningar kommer upp dagligen. Nästa steg för oss är att lägga till equity crowdfunding kring vår plattform och metodik. Vi ser även att stora grupper i samhället gärna vill verka som mecenater eller som affärsänglar och där mindre summor från fler är betydligt intressantare att sikta på än enstaka summor från få.
1. Bra och trovärdig story. Desto mer öppet och kreativt du berättar desto bättre.
2. Vad ger du tillbaka till dina investerare? Kreativa och generösa belöningar når störst framgång.
3. Engagemang. En crowdfunding-kampanj är en tidsbegränsad satsning för att nå ut. Ju mera du sprider desto bättre kommer det att gå.
4. Var realistisk. Sikta inte på att nå två miljoner på två veckor utan att tydligt berätta vad du ska ha pengarna till.