Den största utmaningen för webbhotellen just nu är att anpassa verksamheten efter kundens behov och att inta en ny plats i näringskedjan, menar de experter som Internetworld har pratat med.

– Även om branschen utåt sett har verkat vara stillastående i ett par år, det har inte skett några större uppköp på länge och marknadssegmenteringen har varit ungefär densamma de senaste åren, är verkligheten en helt annan på insidan, ­säger Jonathan Sulo, som har varit verksam i branschen sedan 1999 och i dag arbetar på FS Data.

En del webbhotell, som Telia och Loopia, har börjat erbjuda sina kunder nya externa tjänster, från externa företag. I Telias och Loopias fall är det i form av Microsofts Office 365, något som ­Jonathan Sulo tror att vi kommer att få se mycket mer av framöver.

Webbhotellsbranschen anses också vara en av de tuffaste i it-världen. Den har krav på sig att ligga i framkant av den tekniska utvecklingen och den är väldigt utsatt för extern påverkan.

Dessutom är webbhotellen inte längre ensamma om att erbjuda utrymme och möjlighet till e-post och hemsida. Trots det lever de allra flesta webbhotell ändå kvar i dåtiden, menar Jonathan Sulo.

I dag finns aktörer på marknaden som har delar av tjänster som de traditionella webbhotellen erbjuder, till exempel Google Apps, där man kan ha sin e-post, eller Wordpress.com, där man i begränsad ­kapacitet kan lagra sin blogg eller hemsida.

– En aktör som inte brukar nämnas i det här sammanhanget är Facebook. När man kan lägga upp bilder, skriva längre texter och kommunicera med sina vänner, vad behöver man då egen domän, med hemsida och e-post, till, säger Jonathan Sulo.

Jonathan Sulo tycker dock att de alternativa ­aktörerna har en bit kvar innan de på riktigt kan utgöra ett hot mot de traditionella webbhotellen och erbjuda samma bredd i form av kundtjänst, paketering och lokal anpassning. Han tillägger att det inte är omöjligt att vissa webbhotell kommer att anpassa sig även efter detta.

Fakta

Molntjänster som Amazon. Erbjuder driftsäker hosting med servrar i ­andra världsdelar. Här kan du få hjälp att ha både ­e-post och drift av öppen källkods-cms som Wordpress och Joomla.

Kombination av tjän­ster. Lösningen är gratis, men det krävs att du är lite tekniskt lagd. Det finns en uppsjö av gratistjänster att kombinera såsom Dropbox där du kan lagra filer och Wordpress.com eller Tumblr för din hemsida och blogg. För ­e-post fungerar bland ­annat Google Apps som en alternativ, om än lite begränsad, lösning.