Linkedin har fått mycket uppmärksamhet i media sedan det kom ut att hackare stulit tusentals användares lösenord. Så att byta sitt Linkedin lösenord kanske är en bra idé. Men trots möjligen något bristande säkerhet är Linkedin fortfarande världens största professionella nätverkstjänst och ett bra verktyg för den som vill komma vidare i karriären. Maryem Nasri, projektledare på webbyrån Carnaby, är en flitigt anlitad föreläsare om Linkedin-användande och bjuder här på sina bästa råd om vad som är rätt och fel när det handlar om att använda Linkedin för att främja sin karriär.

1. Skapa en profil på flera språk

Undvik: att blanda svenska och engelska.
Gör i stället
: din profil sökbar genom att lägga upp två språkversioner. Även om svenska titlar fortfarande används av de flesta företag och rekryterare så blir engelska titlar allt vanligare som till exempel Key Account Manager och Social Media Manager eller förkortningar som CIO. Genom att ha två språkversioner underlättar du för rekryterare att hitta ditt CV och den som har sökt på en engelsk titel kan lätt välja att se ditt CV på svenska om så önskas!

2. Håll din profil uppdaterad

Undvik: att kopiera över ett kortfattat CV utan utförliga beskrivningar eller nyckelord.
Gör i stället: ett CV som du anpassar för Linkedin. Här bör du få med beskrivningar av dina arbetsuppgifter och gärna upprepa din titel i löpande text för att göra ditt CV mer sökbart.

3. Utöka ditt nätverk

Undvik: att lägga till personer du inte har träffat.
Gör i stället: en inventering av ditt professionella nätverk som inkluderar arbetskamrater, kunder, leverantörer, samarbetspartners och kollegor från olika branschevent. Om du vill lägga till andra personer för att utöka ditt professionella nätverk bör du skriva en hälsning och förklara varför du vill lägga till personen i ditt nätverk. Storleken på nätverket är en av parametrarna i Linkedins sökmotor, med ett stort nätverk och flera rekommendationer syns ditt CV bättre i Linkedins sökmotor.

4. Justera dina inställningar

Undvik: att vara anonym på Linkedin.
Gör i stället: din profil sökbar för så många som möjligt och utnyttja rubrikraden till att marknadsföra dig själv. Om du söker jobb kan du byta ut företagsnamn mot frasen ”söker nya utmaningar” i rubrikraden som visas under ditt namn. När du sedan besöker någons profil så ser denne att du är ute efter nytt jobb (passar även bra för konsulter som vill ha fler uppdrag). När du är inne under inställningar kan du passa på att ställa in hur ofta du vill ha e-post samt lägga till en extra e-postadress.

5. Delta i diskussionen

Undvik: att betrakta diskussioner som stängda.
Gör i stället: diskussionerna mer levande genom att gå in och kommentera eller gilla inlägg, även om det är 1-3 månader sedan diskussionerna lades upp. På Linkedin finns diskussioner som har pågått över 6 månader.

6. Koppla ihop med Twitter

Undvik:
att integrera ditt Twitterflöde helt med Linkedin. Det är två olika nätverk, med olika tonalitet.
Gör i stället: en koppling mellan Twitter och Linkedin som låter dig bestämma vilka statusuppdateringar på Linkedin som du vill dela med dig av på Twitter och omvänt, vilka Twitterinlägg du vill dela med dig av på Linkedin. För att dela ett Twitterinlägg på Linkedin använder du #li eller #in.

7. Dela med dig av material

Undvik:
att betrakta Linkedin som en CV databas.
Gör i stället: Linkedin till navet i din professionella onlinekommunikation. Dela med dig av artiklar du läser på och utanför Linkedin, lägg till #li eller #in när du re-tweetar på Twitter och dela med dig av presentationer och annat material till dina kontakter på Linkedin.