För den som inte har specialistkompetens är det svårt att veta om man har valt ett webbhotell med rätta prestanda som kommer att räcka för framtida behov.

– Det är tyvärr lite vilda västern i den här ­branschen. På papperet kan ett erbjudande framstå som prisvärt, men exakt hur företagens tekniska lösningar ser ut är ofta hemligheter, så det är svårt att veta, säger Ari Liukku, vd för ­Servage (Levonline och Total Cloud).

Upplever du och besökarna att sajten fungerar bra har du antagligen ingenting att oroa dig för.

– Generellt ser vi nog oftare folk som hyr för mycket kapacitet än för lite. När det blir för trångt så märks det, säger Özgür Bal, säljare på City Network.

Uppgradera eller inte
Vill du få en tidig vink om när det är dags att uppgradera eller byta värd finns det ändå några saker att hålla koll på:

Mät din upptid. Flera kostnadsfria webbverktyg kan dels meddela dig när din sajt går ner, dels samla statistik över total upptid. Några exempel:
www.site24x7.com 
www.freesitestatus.com 
www.internetseer.com

Mät din svarstid. Om svarstiden på servern börjar öka kan det vara ett tecken på att webbhotellet inte längre räcker till för dina behov. Här är några verktyg att mäta svarstiden med:
www.pingdom.com
www.site24x7.com
www.websitepulse.com.

Läs tester och recensioner.
 Hur står sig ditt webbhotell i konkurrensen? Läs tester och ta reda på vad andra kunder tycker. ­Några exempel:
www.allawebbhotell.com
www.webhosting-performance.com
www.comparias.se/webbhotell.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning